Arheološko otkriće

Kod Aranđelovca pronađena srednjovekovna crkva Nemanjića

Tim arheologa je tragao za ostacima kuće poslednjeg srpskog despota Pavla Bakića, ali je pronađeni tesanik sa ostacima freskoslikarstva otklonio sumnje da je reč o crkvi

Vesti
Autor:
Kod Aranđelovca pronađena srednjovekovna crkva Nemanjića
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Monumentalnu građevinu veću od Gračanice, za koju se pretpostavlja da je srednjovekovna crkva i da pripada Nemanjićima, pronašao je tim arheologa na lokalitetu Dvorine, kod Aranđelovca, kazao je kustos Narodnog muzeja u Aranđelovcu Vladan Milivojević.

Tim arheologa je tragao za ostacima kuće poslednjeg srpskog despota Pavla Bakića, ali je pronađeni tesanik sa ostacima freskoslikarstva otklonio sumnje da je reč o crkvi.

Milivojević navodi da je pred nama najznačajnije otkriće srednjevekovne arheologije kod nas u proteklih nekoliko decenija.

„Reč je o srednjovekovnoj crkvi koja je dugačka 27, a široka 14 metara, ukrašena živopisom velikih majstora, što je čini jednom od najvećih u tom dobu. Ne postoji nikakav pisani trag o toj crkvi što naše otkriće čini još vrednijim”, kazao je Milojević.

On je dodao da timom arheologa na lokalitetu Dvorine u srcu Šumadije rukovodi Dejan Radičević sa Odeljenja za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Milojević kaže da su na lokalitetu pronađeni fragmenti u šutu sa svetiteljskim likovima.

„To nas navodi na pretpostavku da je zadužbina ovakvih dimenzija, mogla biti samo vladarska i da je pripadala Nemanjićima. Takođe pretpostavljamo da je crkvu podigao car Dušan, sredinom 14. veka u doba najvećeg procvata svoje vladavine”, kazao je Milivojević.

Za njega nema dileme da je bogato stanovništvo živelo u srednjem veku na lokalitetu koje istražuje.

„O tome svedoče masivni nadgrobni spomenici. Nastavićemo istraživanje celog lokaliteta i verujem da ćemo naići na još neka uzbudljiva svedočanstva o načinu života u srednjem veku u Šumadiji” kazao je Milivojević.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs