Progovorila

Serena Vilijams zamalo umrla na porođaju: 5 meseci je ćutala, više neće, sada upozorava ceo svet!

Otkucaji njenog srca spali su na opasno nizak nivo tokom kontrakcija

Trudnoća 22.02.2018. - 14:44h Autor: Stil
Foto: AP / Kin Cheung

Veliki zdravstveni problemi kroz koje je teniska zvezda Serena Vilijams borila nakon porođaja inspirisali su je da nakon 5 meseci progovori o važnosti dobre zdravstvene nege.

 

"Svaka majka u celom svetu, nezavisno od rase ili porekla, zaslužuje zdravu trudnoću i porođaj", rekla je Serena i dodala da je umalo umrla nakon što je 1. septembra rodila prvo dete, ćerku Aleksis Olimpiju.

 

Naime, njeni otkucaji srca spustili su se na opasno nizak nivo tokom kontrakcija, zbog čega je hitno morala na carski rez. Iako je operacija dobro prošla, Serena se narednih šest dana borila sa plućnom embolijom, stanjem u kojem jedan ili više krvnih sudova blokiraju krvni ugrušci. Zbog toga je morala na još nekoliko operacija i preživela je čitav niz zdravstvenih problema, piše People.

 

"Srećna sam što sam preživela. Prvo, moja rana od carskog reza se otvorila zbog jakog kašlja, koji je izazvala embolija. Ponovo su me operisali, a tada su lekari otkrili veliki hematom, usled oticanja krvnog ugruška u mom stomaku. Ponovo sam operisana, sproveden je zahtev koji sprečava da ugrušak ode u pluća. Kada sam napokon izašla iz bolnice, provela sam prvih šest nedelja u krevetu", ispričala je novopečena majka.

 

6 znakova da će vam se stvoriti tromb: Izbegnite fatalne posledice!

foto: EPA / Justin Lane

Iako je sve bilo toliko komplikacija, teniserka je zahvalna lekarima na svemu.

 

"Zahvalna sam što sam imala tako dobar medicinski tim. Oni tačno znaju kako treba da se postave u komplikovanim situacijama. Da nije bilo njihove profesionalnosti i dobre nege, danas ne bih bila ovde", tvrdi Vilijams.

 

Ona je zabrinuta za sve one majke na svetu koje nemaju priliku da sebi priušte dobru medicinsku negu.

 

"Mnoge porodilje imaju komplikacije poput mojih, ali često nemaju lekove, opremu i lekare koji bi ih spasili. Ako ne žele da se porode kod kuće, moraju dugo da putuju, što je u odmakloj trudnoći vrlo rizično. Čak i pre nego što donesu novi život na ovaj svet, sve karte su okrenute protiv njih", tužno je zaključila Serena.

 

Teniserka je citirala i podatak Unicefovog dečjeg fonda, koji kaže da čak 2,6 miliona novorođenčadi umre pre nego što se rodi, a čak 80 odsto tih života može da bude spašeno, samo uz pristupačnu lekarsku negu.

 

Moj fantastični porođaj u Grčkoj: Nema korupcije, stresa, ni bola!

foto: AP / Chuck Burton

"Svi znamo da postoji toliko jednostavno rešenje - mogućnost razgovora sa babicama, funkcionalne medicinske ustanove, čista voda, osnovni lekovi i dobra ishrana. Ipak, mi ne radimo sve što je do nas. Ne trudimo se da dovoljno pomognemo ženama u svetu", istakla je Vilijams.

 

Na kraju, Serena je kao ambasador Unicefa pozvala svoje fanove da doniraju novac, koliko su u mogućnosti, fondu za decu i drugim organizacijama, da se odgovorne institucije i medicinsko osoblje podstakne da da sve od sebe i spasi ove dragocene živote.

 

"Svi zajedno možemo da napravimo ovu promenu. Zajedno, mi možemo da budemo promena", poručila je Serena Vilijams.

 

(Stil.kurir.rs)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs