Popravite život

Švedski stil života svi treba da usvojimo: Bićete bogati kao oni, kad naučite ovih 5 pravila!

U pitanju je duhovna vodilja koja podstiče samodisciplinu i umerenost, kao i preuzimanje kontrole nad sopstvenim životima tako što ćemo živeti skromno, ali i produktivno
Enterijer
13:40h Autor:
Foto: Thinkstock

Prošle godine Danci su oduševili svet svojim receptom za sreću pod nazivom "hygge". U središtu tog koncepta bilo je uživanje u malim stvarima i udobnosti doma.

 

Ali, čini se kako će ove godine dominirati švedski koncept "lagom"!

 

Činjenica je da je skandinavski način života jedan je od najpoželjnijih. Ove godine posebno će vladati trend lagom koji dolazi iz Švedske, a vezan je uz "ne premalo i ne previše" koncept.

 

U prenesenom značenju, najbolji opis koje odgovora ovom konceptu bi bio - sasvim dovoljno.

 

Lagom se povezuje sa štednjom, poštenjem i kreiranjem ravnoteže u životu. Za razliku od hygge koncepta koji se vezuje za osećanja, lagom bi bio duhovna vodilja koja podstiče samodisciplinu i umerenost, kao i preuzimanje kontrole nad sopstvenim životima tako što ćemo živeti skromno, ali i produktivno.

 

Zato započnite 2017. godinu s novim pogledom na život u lagom stilu:

 

Kad vam se život smeje u lice, i dolazi tuga za tugom: Zapamtite ove reči za sva vremena!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

1. Minimalno i nenametljivo
Naglasak je na sirovoj lepoti nedovršenih površina, tačnije na prirodnim materijalima. U svoj interijer dodajte komade nameštaja na kojima je vidljiva majstorska veština. Kod lagom koncepta bitan je pragmatični pristup radu i životu.

 

2. Zelenilo i sveže biljke
Deo novca možete da sačuvate ako se odlučite na uzgajanje sopstvene hrane. Ne mora to da bude veliki vrt, dovoljna je i prozorska klupica, samo izaberite nekoliko namirnica od kojih ćete imati najveću korist. Takođe, začinsko bilje je vrlo jednostavno uzgajati, pa na jednostavan način možete da obogatite jela ili u potpunosti promeniti ukus.

 

Čašu vode ostavite da stoji u sobi 24 sata: Evo zašto vam se u kući dešavaju loše stvari!

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

3. Recikliranje
Još jedna stavka koju lagom naglašava je smanjenje proizvodnje otpada, odnosno ponovno korišćenje i recikliranje onoga što se može, poput biljki za kompost, papira, kartona, trave, sirovog povrća i prirodnih vlakana poput pamučnih i vunenih tkanina.

 

4. Sijalice
Smanjite svoj ekološki otisak korišćenjem LED sijalica koje štede električnu energiju. One su takođe štedljive i za vaš novčanik, jer duže traju od običnih. Naravno, ne zaboravite da gasite svetlo kada izlazite iz prostorije ili kada vam zapravo nije potrebno.

 

5. Uspostavljanje ravnoteže
Gnjavaža sa kojom se najradije ne bismo bavili je pospremanje nereda, ali i sami znate da kada napokon završite sa svim spremanjem osećate se puno bolje i zadovoljnije. Vreme je da ponovo uspostavite sklad u svom domu, i to što jednostavnije, na primer, pomoću bolje organizacije i efikasnijeg načina skladištenja stvari.

 

Zla kob vreba iznutra: Odmah pregledajte ovih 5 stvari u kući!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs