Korisno znati

Da spavate kao jagnje: 4 zlatna pravila koja treba ispoštovati u spavaćoj sobi

Idealno je zamračiti spavaću sobu do te mere da je toliko mračno koliko možete podneti, a da se ne spotičete na predmete kad hodate
Enterijer
15:48h Autor:
Da spavate kao jagnje: 4 zlatna pravila koja treba ispoštovati u spavaćoj sobi
Foto: Shutterstock

Spavaća soba je mesto gde se opuštamo i pripremamo za naredni dan, zato je moramo opremiti tako da bude oaza mira. Primenite ova 4 zlatna pravila i budite se svako jutro naspavani i nasmejani.

Kada idete na spavanje, zamračite maksimalno sobuStručnjaci tvrde da je ljudsko telo programirano da spava u mračnom okruženju. Svetlost sprečava proizvodnju melatonina, hormona koji vam prirodno pomaže da utonete u san. Čak i kad zatvorite oči, vaše telo detektuje svetlost kroz očne kapke i na taj način vaš mozak će biti zbunjen da li je dan ili noć i neće proizvoditi melatonin.Neka u spavaćoj sobi bude mračno koliko vam to dozvoljavaju prilike (s obzirom na to kakve zavese i roletne imate, imate li širom otvoren prozor i sl.). Idealno je zamračiti spavaću sobu do te mere da je toliko mračno koliko možete podneti, a da se ne spotičete na predmete kad hodate.

OVDE saznajte koje elemente treba da imate u spavaćoj sobi, a šta odmah da izbacite.

Spavaća soba ne sme biti pretopla

Idealna temperatura za spavanje je od 18 do 22 stepena, naravno ako to prija vašem telu, kad su u pitanju vrući dani, 5 do 10 stepeni niža od uobičajene dnevne temperature se preporučuje. Temperatura tela, naime, prirodno opada dok tonemo u san, pa hladnija spavaća soba može ubrzati proces uspavljivanja i pomoći boljem snu. Sobu morate i redovno provetravati.

OVDE saznajte 10 osnovnih Feng Šui saveta - četvrti je naročito važan.

Neka bude - tiho

Ako je vaša spavaća soba žrtva neželjenih zvukova saobraćaja, mačjih zavijanja, dobri prozori ili debele draperije mogli bi ublažiti zvukove. U protivnom, razmislite o tome da pre spavanja pustite CD s nekom umirujućom muzikom, i da ga postavite tako da se isključi za 30 minuta ili koliko vam već treba da utonete u san. Neočekivani neželjeni zvukovi nisu dobri jer vas ometaju dok prelazite iz jedne faze spavanja u drugu, a posebno kad tonete u san.

Da vam krene u životu - OVDE otkrijte tri boje za uspeh na svim poljima.

Vaš kutak za spavanje mora biti – opuštajući

Na kraju evo i najtežeg zadatka: iz spavaće sobe bi trebalo izbaciti sve nepotrebne stvari. Dakle, bilo kakve sprave za vežbanje, televizor, računar, kao i bilo koji predmet koji vas podseća na obaveze ili stres. Sobu uredite bojama koje volite, ali koje smiruju (plava, zelena, ružičasta...), krevet neka bude najdraže mesto na koje ste ikad legli u životu, jastuci, pokrivači i posteljina od prijatnih i prozračnih materijala.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs