fenomenalan je!

ČUVENA DIZAJNERKA "LUJ VITONA" ŽIVI U PEĆINI: Svi se pitaju kako je uspela da izgradi dom koji izgleda POTPUNO NESTVARNO

Frančeska Amfiteatrof živi u domu kao iz bajke!

Enterijer
17:22h Autor:
ČUVENA DIZAJNERKA "LUJ VITONA" ŽIVI U PEĆINI: Svi se pitaju kako je uspela da izgradi dom koji izgleda POTPUNO NESTVARNO
Kako ćuvena dizajnerka "Luj Vitona" živi u pećini?, Foto: Aurora Rose / Shutterstock Editorial / Profimedia

Čuevna dizajnerka nakita i satova Frančeska Amfiteatrof, koja sada stvara nove modele za "Luj Viton" živi život koji se umnogome razlikuje od većine. Naime, odabrla je da svoje slobodno vreme provodi u pećini! A njen neobičan dom se nalazi na retko naseljenom jugozapadnom kraju malog ostrva Ventotene u Tirenskom moru u litici koja je stara više od 11.000 godina.

Čitava pećina je u belom, ima prirodan otvor zatvoren staklom kroz koji se izliva difuzna sunčeva svetlost. Posebno se ističe kružni dnevni boravak i kamin.

Otvorena kuhinja u centru pećine formira potkovicu, njena radna ploča je boje cementa, iste kao i čitav pod. Takođe, ima ne mnogo veliko kupatilo, tri male spavaće sobe, kao i prostrano dvorište.

Dizajnerka naglašava da nije mnogo dodavala detalja, jer je prostor sam po sebi prelep!

- Prostor nisam previše dekorisala, jer mu ništa ne treba - kaže Frančeska za Finansical Times.

Njena majka je Italijanka, pa je svako leto u detinjstvu provodila na Ventoteneu – stoga je poželela da se vrati korenima. Za upravljanje projektom dizajnerka je angažovala i arhitekte iz rodne zemlje.

Tim je proveo prvu godinu ili dve instalirajući više čeličnih H-greda, čeličnih šipki i strukturalnih mreža.

- Izbušili smo stenu kao sir i napravili strukturu za podršku. Ugrađen je i najsavremeniji sistem za grejanje i hlađenje. Prirodna rupa postala je svetlarnik, sa elektronskim prozorskim panelima i roletnama za zamračenje - objašnjava Frančeska.

Svoju kuću iz snova u Italiji je gradila dok je živela u Njujorku, a potom u Konektikatu, te je svim projektima upravljala preko WhatsApp-a. Kako se suočila sa ogromnim poteškoćama sa dopremanjem materijala i pošiljki na ostrvo, čak iz Rima, dizajnerka je u jednom momentru pomislila da je njena ideja preambiciozna i da neće biti moguće sprovesti je u delo do kraja.

Međutim, sledila je svoju zamisao i nije odustala - zato je ispunila sebi veliku želju i dobila je kuću iz snova. Za sebe ponosno kaže da je "pećinska žena".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs