brak

"KAD VIDITE ŽENU PREKO 40 DA NEMA DECE, POMISLITE - ŠTETA": Evo zašto žene koje nemaju BRAK žive duže i srećnije

Uticaj braka na život žene, prema nekim istraživanjima je veliki. Profesor Pol Dolan tvrdi da žene koje nisu u braku žive duže i srećnije.

Porodica
15:00h Autor:
"KAD VIDITE ŽENU PREKO 40 DA NEMA DECE, POMISLITE - ŠTETA": Evo zašto žene koje nemaju BRAK žive duže i srećnije
Brak, Foto: Shutterstock

Prema dugovekovnoj tradiciji, jednim od najvećih uspeha smatralo se sklapanje braka. Oni koji bi prešli određeni broj godina, a nemaju brak, podvgavani su negativnim komentarima i osudi društva.

Uprkos činjenici da civilizacija neprestano napreduje, te da se stavri munjevitom brzinom menjaju, ova verovanja i danas su u velikoj meri prisutna. Profesor bihejvionalnih nauka, Pol Dolan tvrdi da tradicionalni obrasci uspeha više ne mogu da se dovedu u vezu sa osećajem sreće. Dolan ističe da se to naričito odnosi na brak i podizanje dece.

Venčanje
Venčanjefoto: Shutterstock

"Oni koji su u braku srećniji su od drugih podgrupa društva, ali samo kada je njihov supružnik u prostoriji tokom davanja odgovora. Kada partner nije tu odgovor glasi – vrlo su nesrećni", objašnjava on.

On takođe ističe da postoje podaci koji su prikupljani duži niz godina, a koji imaju jasnu teoriju kada se podvuče crta – ako ste muškarac trebalo bi da se venčate, a ako ste žena, bolje ne.

Prema njegovim rečima, muškarci imaju korist od braka jer se smiruje, manje rizikuje, više zarađuje i živi nešto duže. S druge strane, pripadnice nežnijeg pola moraju da trpe sve to i umiru pre nego što bi da se nisu udale.

Žena
Ženafoto: Shutterstock

"U čitavoj populaciji najzdravije i najsrećnije su žene koje se nisu udale ili dobile decu", naglašava Pol Dolan.

U knjizi "Happy Ever After", Dolan navodi dokaze istraživanja koje je sproveo “American Time Use Survey” u kojem su upoređivani nivoi uživanja i nezadovoljstva kod (i muškaraca i žena) nevenčanih, venčanih, razvedenih osoba, kao i onih čiji su supružnici preminuli, piše Noizz.

Rezultati do kojih su istraživanja došla pokazuju da je količina sreće koju bi prijavili oni koji su u braku veća nego kod onih koji nisu izgovorili sudbonosno da, ali samo ukoliko je i partner u prostoriji.

Brak
Brakfoto: Shutterstock

Oni koji nisu stupali u brak ređe su ocenjivali svoj stepen nezadovoljstva nego osobe koje su u braku kada bi odgovarale na pitanja kada njihov supružnik nije prisutan.

Ipak, prema nekim drugim istraživanjima utvrđene su određene korisne strane braka i kod žena i kod muškaraca kada su u pitanju finansije i zdravlje. Pol Dolan to objašnjava većim prihodima i emocionalnom podrškom, što onima koji su u braku omogućava veću spremnost na rizik i spremnost da potraže medicinsku pomoć.

Takođe, Dolan ističe da muškarcima brak donosi boljitak kad je zdravlje u pitanju jer ne srljaju u rizik kao kada žive kao momci.

To što je udata uglavnom ne utiče pozitivno na zdravlje žene, a čak je kod pripadnica lepšeg pola u srednjim godinama zabeležen povećan rizik od bolesti, bilo tela bilo mentalnih stanja, nego kod onih žena koje se nisu udale.

Uprkos dobrobiti koje žene imaju od samačkog života bez dece, navod Dolan, i dalje je uvreženo mišljenje da su brak i deca sigurni znaci uspeha, što pokazuje da nas i vlada stigma koja može da dovede do toga da se neudate žene osećaju nesrećno, prenosi Noizz.

"Kada vidite ženu koja ima 40 godina, a nema dece – ‘Šteta, zar ne? Možda ćeš jednog dana upoznati pravog i to će se promeniti’. Ne, možda će upoznati pogrešnog čoveka i to će se promeniti. Možda će upoznati čoveka koji bi je učinio nesrećnijom i manje zdravom i zbog toga će ranije umreti" poručio je Dolan.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs