Pravi savet

Očistite kuću na ovaj način i nikad više neće biti nereda u njoj: Metod Mari Kondo!

Vreme je za detaljno čišćenje kuće

Enterijer
11:20h Autor:
Očistite kuću na ovaj način i nikad više neće biti nereda u njoj: Metod Mari Kondo!
Foto: Shutterstock

Japanka Mari Kondo napravila je pravu "revoluciju čišćenja". Njena metoda je već uticala na živote mnogih žena, menjajući odnos prema čišćenju i redu u kući. Ova metoda omogućava vam da napravite neverovatne transformacije: sobe koje su nekad bile prekrivene igračkama, knjigama i stvarima, sada su ispražnjene; podovi, nekad zakopani brdom odeće, ponovo su prazni...

Ako želite da očistite svoj prostor i oslobodite se viška stvari, morate da izbegnete ove 4 greške:

1. Čišćenje doživljavamo kao rutinu

Mari Kondo savetuje da sprovedete "ciljano čišćenje", u kojem svu energiju posvećujete čišćenju doma, dok posao ne bude završen. Mari Kondo savetuje da recimo danas čistite kuhinju i da se tome poslu potpuno posvetite. Nemojte da preskačete ni jednu sitnicu. Da biste se osećali prijatnije, pustite sebi muziku i zamislite kako ćete uživati kada vam taj prostor bude sasvim čist i oslobođen viška stvari.

2. Nepotrebne stvari čuvamo kod kuće duže vreme.

Mari Kondo predlaže da se ne vežete za stvari. One predmete i odeću koje niste dugo koristili donirajte u crveni krst ili nekome kome je potrebno. Zatim, ono što ne može da se donira ili pokloni, jednostavno bacite. Uspomene se čuvaju u glavi.

3. Bacate stvari, a ne zahvalite se.

Kondo ima jednu teoriju: neophodno je zahvaliti se stvarima pre nego ih bacimo. Tako ćemo shvatiti da to što imamo nije kratkorajno, te da nas je svaka stvar naučila nečemu u životu. Vodite računa da se propisno oprostite od stvari koje bacate.

4. Čišćenje obavljamo sami

Ako dom delite sa mužem i decom, svekrom ili svekrvom, obavezno čistite kuću zajedničkim snagama. Kao što kaže Meri Kondo: "Vi živite zajedno, tako da je važno da svako od vas doprinese čišćenju kuće."

Kondo smatra da je obaveza svake majke da decu vaspita tako da poštuju čistu kuću jer čista kuća znači čist život bez opterećenja.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs