SAVETI ZA DOMAĆICE

8 grešaka koje svi pravite kod pranja veša: Prestanite odmah, uništavaju odeću!

Otkrivamo vam koje stvari ne treba više da radite kada perete veš

Enterijer
20:14h Autor:
8 grešaka koje svi pravite kod pranja veša: Prestanite odmah, uništavaju odeću!
Foto: Profimedia

Pranje veša je neophodan, ali često i dosadan posao mnogim domaćicama. Svaka žena zna koliko razvrstavanje i pripremanje odeće za pranje može da zamara.

Učestalo pranje oštećuje našu odeću i može prouzrokovati više štete nego koristi. Zbog toga je najbolje primeniti par trikova koji će vam pomoći da odeća što duže ostane kao nova.

Pogrešno razvrstavate odeću

Iako odeću najčešće razvrstavamo prema bojama, ta metoda je neće duže očuvati. Odeću je zapravo bolje prati prema materijalu.

Ako odvojite lakšu svilenu ili poliestersku odeću od pamučne moći ćete da je perete na nižim temperaturama i kraćim programima, a potrošnja će biti manja.

Na taj način odeća će duže ostati nova, a smanjićete potrošnju struje i vode, a pritom uštedeti struju.

Naše bake se kunu da ovaj trik provereno deluje: Sve mrlje sa belog veša odmah nestaju!

foto: Shutterstock

Ne koristite posebne kesice za pranje čarapa

Sigurno imate iskustva s nestajanjem čarapa u mašini za veš. Tokom pranja koristite posebne kese za pranje. Na taj naćin ćete sprečiti gubitak čarapa i kvarenje veš mašine.

Ne stavljajte prašak direktno na veš

Verovali ili ne, postoji ispravan i pogrešan način punjenja mašine. Za najbolju distribuciju deterdženata najpre stavite veš, zatim dodajte vodu i na kraju prašak.

Međutim, ako koristite izbeljivač, prvo dodajte vodu pa odeću, a zatim sapun. Obavezno proverite oznake na odeći i sledite značenja tih "misterioznih simbola" na etiketama.

Svi grešite: Evo kako se pravilno slaže posuđe u mašini za pranje sudova!

foto: Profimedia

Ne zatvarate rajfešluse

Rajfešluse na pantalonama i jaknama zatvorite pre pranja kako se u njih ne bi zapleli konci i vlakna. Tako ćete manje oštetiti ostalu odeću koju ste stavile u mašinu.

Opušteni patentni zatvarači mogu da oštete osetljivu odeću i ogrebaju vrata mašine.

Takođe, brushalteri s kopčama mogu da povuku tkanine ili oštetite bubanj ako lete okolo. Postavite ih u kesice za pranje ili iskoristite staru jastučnicu. Na taj način ćete smanjiti rizik od oštećenja.

Košulje držite zakopčanima

Za razliku od rajfešlusa, mali dugmići na košuljama i haljinama ne treba zakopčavati kako se ne bi oštetili ili čak otpali. I rupice znaju da se rašire, a konac kojim su opšivene da popuca.

Test koji otkriva puštanje boje

Ako se brineš zbog te nove crvene košulje prvi put kada je operete, napravite ovaj jednostavan test. Na manji deo tkanine stavite vodu i prašak i pokušajte da posušite krpom.

Ako se boja ne prenese onda testirani komad odeće sa sigurnošću možete staviti u mašinu. U pranje možete uključiti i staru belu čarapu zbog provere.

Čistite odeću četkom

Možda mislite da je najbolji način čišćenja masnih mrlja taj da prašak četkom utrljate u mrlju, ali to nije ispravno.

Četkanje može da raširi mrlju i da ošteti tkaninu. Umesto toga, lagano trljajte mrlju kružnim pokretima spolja prema unutra.

Ne praktikujete hemijsko čišćenje

Neke predmete nije potrebno hemijski čistiti, posebno ako su napravljeni od prirodnih vlakana, poput pamuka i svile. Njih je sigurnije oprati rukom i pustiti ih da se osuše na vazduhu.

Ali stvari poput kože, antilopa i "strukturiranih komada" ( kao što su blejzeri i odela) najbolje je nositi na hemijsko čišćenje.

Ovako se pravilno čisti mašina za pranje veša: Produžićete njen životni vek duplo!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs