Savršeni ukras

Ružičasta lepotica: Raskošni cvetovi kao stvoreni za sunčani balkon! (FOTO)

Odlično uspeva u morskim krajevima, a kod nas može divno da se razvije u saksijama
Porodica
08:06h Autor:
Ružičasta lepotica: Raskošni cvetovi kao stvoreni za sunčani balkon! (FOTO)
Foto: Shutterstock

Bogati ružičasti ili ljubičasti cvetovi retko koga mogu ostaviti ravnodušnim. Iako se ova biljka uglavnom gaji u morskim krajevima, naši vredni baštovani mogu je gajiti u saksijama, piše Lisa.rs.

Bugenvilija ili bugenvilea, kako je takođe zovu, po admiralu Luju de Bugenvilei koji je otkrio ovu divnu cvetnicu na svom putovanju po Pacifiku, uspevaće najbolje u velikim saksijama – od 20 do 30 litara. Mnogi preporučuju upravo keramičke saksije, u kojima se zemlja brže isuši zbog čega biljka trpi manji stres.

U čemu je poenta? Kad je pod malim stresom, bugenvilija još lepše cveta! Iako je rodom iz Brazila, ova biljka odomaćila se u svim tropskim i subtropskim zemljama.

Bugenvilija mora da miruje preko zime na hladnijem mestu, minimalna temperatura je 5-7°C i tada se skoro uopšte ne zaliva: ako je na toplijem, jednom u dvadesetak dana. Orežite sve izdanke za polovinu dužine posle cvetanja u jesen.

U proleće je orezujte samo ukoliko nepravilno raste, ne režite je previše jer biljka cveta na lanjskim izdancima.

Zalivajte je tvrđom vodom, pošto traži krečnjak. Kada počne da cveta, prskajte je na tri dana ako je temperatura viša od 15°C.

Ovo dvorište krije savršenu tajnu: Pogledajte šta se nalazi ispod trave! (FOTO)

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ima posebne zahteve za letnjim odmorom u bašti ili na sunčanom balkonu. Razmnožava se reznicama poluzrelih terminalnih izdanaka koji nose cvetove u avgustu- septembru.

Reznice se stavljaju u hormone za ožiljavanje. Odrasle biljke treba presaditi svakog proleća da bi se odstranila iscrpljena zemlja, ili ih staviti u saksiju samo za broj veću. Kao supstrat koristi se treset pomešan sa ilovačom i šljunkom ili peskom.

Stavio je kolutove paradajza u saksiju sa zemljom: Evo šta se desilo nakon 2 nedelje! (VIDEO)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs