Veliki uticaj

Odnos koji oblikuje svaku ženu: Kakva ste ćerka?

Bez obzira na količinu druženja, odnos s majkom oblikuje karakter žene, njena shvatanja sveta i ulogu koju ima
Porodica
23:48h Autor:
Odnos koji oblikuje svaku ženu: Kakva ste ćerka?
Foto: Shutterstock

Odnos između svake ćerke i mame je vrlo složen - neke od njih ne mogu da provedu zajedno sat vremena bez svađe, neke ne mogu da izdrže dan da se ne čuju, a neke se vide samo za praznike. Bez obzira na količinu druženja, odnos s majkom oblikuje karakter žene, njena shvatanja sveta i ulogu koju ima, piše Daily Mail.

Irska spisateljica i psihološkinja Nataša Fenel u svojoj novoj knjizi "The Daughterhood" opisuje devet tipičnih odnosa koje majke formiraju s ćerkama, a do svojih saznanja je došla nakon opsežnih istraživanja.

"Svaka ćerka u sebi žudi za majčinim odobravanjem, makar tvrdi suprotno. Taj odnos je jedan od najvažnijih u životu žene, a ima i velik uticaj na to kakva će ona majka da bude", kaže Fenel.

Odgaja, brine, daje i voli celog života: Sva moć žene kroz najvažnije uloge života (VIDEO)

1. Zaposlena ćerka

Ne odgovara uvek na njene pozive, daje majci obećanja koja ne održi, kaže joj da nije kod kuće, iako jeste, kako ne bi svratila i žuri da okonča telefonski razgovor s njom.

2. Oštećena ćerka

Njena majka ima neku dijagnozu psihičke bolesti, poput depresije, ali dok je bila mlađa to nije shvatala. Ona je čitav život žudela za mamom kakvu imaju njene prijateljice, stabilna i na koju može da računa. Ćerka ima problema s poverenjem i strah ju je da se ne pretvori u svoju majku.

Zašto mama plače: Potresna priča žene o teškoj borbi sa depresijom!

3. Ćerka narcisa

Njena majka je opterećena sobom, ćerku je oduvek kritikovala i nametala joj osećaj manje vrednosti. Odnos je narušen ili gotovo nepostojeći.

4. Ćerka koja se pretvara u majku

Ovom tipu pripada veliki broj ćerki, a sličnosti počinju da se pojavljuju u srednjem životnom dobu. Prepoznaje se po započinjanju rečenica tipičnim maminim frazama, pa čak i tonu glasa, a najčešće se sličnosti javljaju u razgovoru s decom ili partnerom.

5. Ćerka koja tuguje

Ona je imala ispunjavajući odnos s majkom, ali je on prekinut - najčešće zbog njene smrti ili teške bolesti, poput Alchajmera. Pomisao na majku izaziva tugu i bol, ali i zahvalnost na zajedničkim lepim trenucima.

Priča koja je raznežila sve: Nemoćna starica sa Alchajmerom prepoznala svoju ćerku! (VIDEO)

6. Zavisna ćerka

Ona svakog dana zove majku, a ne može da zamisli donošenje većih životnih odluka bez konsultacija s njom, ali zove je i za sve drugo - kulinarske savete, kako bi se požalila na muža ili prijateljicu, savete šta da obuče.

7. Posvećena ćerka

Ova ćerka oseća kao svoju dužnost da udovoljava majci, odvede je na kafu i u šoping i da se s njom učestalo druži, kao način zahvalnosti za sve što je mama učinila za nju.

7 stvari zbog kojih je mama bila u pravu: Razumećeš kada budeš velika!

8. Neodlučna ćerka

Iako zna da bi trebalo više da pazi na osećanja svoje majke i da joj udovoljava, ovaj tip ćerke naprosto nema dovoljno volje i energije za to. Iako voli svoju majku, čvrsto veruje da je ona mama, a da ne bi trebalo da bude najbolja prijateljica.

9. Razočarana ćerka

Ona se oseća kao da nikad nije ispunila očekivanja svoje majke koja je konstantno kritikuje - od odabira posla i muškarca do načina kuvanja. To nastavlja da čini i nakon što ćerka dobije decu, ako ni zbog čega drugog, onda zbog pogrešnog vaspitanja. Ovaj odnos prepun je antagonizama, svađa ali i mirenja.

Ovo vam mama nikada nije rekla: Slomilo joj se srce svaki put kad biste se rasplakali!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs