Kojem tipu vi pripadate

Postoji 5 tipova majki: Samo jedan je kompletan i stvara najbolju decu!

Majke moraju da postave deci pravila, ali i da ih prihvate kao zasebne individue kako bi razvili svoju nezavisnost i odrasli u samosvesne ljude

Porodica
Autor:
Foto: Shutterstock

Svaka majka odgaja svoju decu onako kako misli da je najbolje, a odgoj treba prilagođavati svakom detetu na drugačiji način.

Nema ispravnog i pogrešnog pristupa, a psiholog Stiven Polter definisao je pet tipova majki, njihove prednosti i mane.

Perfekcionistički tip

Ovaj tip majki želi da ima sve pod kontrolom, a lestvicu postavljaju visoko i sebi i deci. Nije im stalo do tuđih saveta, a posebno im je važan utisak koji će ostaviti na druge. Deca ovakvih majki često su sklona preteranoj samokritičnosti i teško otvoreno pokazuju emocije. Dobra strana ovakvog oblika majčinstva je što su deca kad odrastu odgovorna i predana svemu što rade.

Najbolje prijateljice

Zbog izbegavanja odgovornosti i manjka pravila ponašaju se prema deci kao prema sebi ravnima. Motiv je vrlo često strah od toga da će, prihvate li klasičnu ulogu majke, njihov "bezbrižan" život biti završen. Deca su u "partnerskom" odnosu s mamom, zbog čega se kasnije u vezama mogu osećati nevoljeno i potcenjeno.

Inteligencija kod dece: Naučnici odgovaraju od kog roditelja se nasleđuje pamet!

foto: Shutterstock

Nepredvidive majke

Ovakav stil karakterišu česta ljutnja i teskoba tako da njihove vaspitne metode zavise od trenutnog raspoloženja. U svemu vide potencijalni problem i često svoje strahove prenose na decu, koja rano nauče da prepoznaju različite tipove ljudi kako bi mogla da se nose s tuđim nepredvidivim osećanjima, ali mogu biti sklona depresiji i imati ispade besa.

Ja na prvom mestu

Ovaj tip majki ne shvata i ne uvažava decu kao zasebne pojedince, vrlo su nesigurne i orijentisane su samo na sebe. Deca često smatraju da je njihova uloga da urade sve da se majka oseća dobro, pa su i kasnije u životu odana i spremna da pruže podršku. Ipak, često sumnjaju u svoju sposobnost odlučivanja i veruju da je majčino razmišljanje ispravnije i važnije nego njihovo.

Potpune majke

Ovaj oblik majčinstva je idealan jer je emocionalno uravnotežen. One pomažu deci da razvijaju svoju nezavisnost, ne teže savršenstvu, a deca se kasnije u životu usude da rizikuju, probleme doživljavaju kao izazove i bez straha ostvaruju emocionalne veze.

Obratite pažnju: Sigurni znakovi da vaše dete ima visoku inteligenciju!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...