Istraživanja potvrdila

Inteligencija kod dece: Naučnici odgovaraju od kog roditelja se nasleđuje pamet!

Procenjuje se da je između 40 i 60 odsto inteligencije nasledno, dok na ostatak utiču faktori okruženja

Vaše dete & vi
Autor:
Foto: Shutterstock

U mnogim porodicama vode se šaljive rasprave oko toga na koga dete liči, na koga je lepo, pametno, visoko, talenotovano za muziku… I svaka mama i svaki tata "tvrde" da je sve divne osobine podmladak nasledio upravo po njihovoj liniji.

Ali, imamo "lošu vest" za tate… Žao nam je, ali nauka kaže da deca inteligenciju nasleđuju od mame.

Brojne studije dokazale su da je za inteligenciju "odgovoran" X hromozom. Žene ih imaju dva (XX), dok muškarci imaju samo jedan (XY), tako da je dvaput veća verovatnoća da dete nasledi inteligenciju od mame nego od tate.

Eto, nauka je rekla svoje.

Uzgred, ovo nije neproverena teorija, više ranijih istraživanja je potvrđuje. Studija naučnika iz Centra za medicinska istraživanja u Glazgovu pokazala je, recimo, da je koeficijent inteligencije deteta bliži onom koji ima majka, nego onome koji ima otac.

Obratite pažnju: Sigurni znakovi da vaše dete ima visoku inteligenciju!

foto: Shutterstock

Naučnici su decu koja su na početku studije imala 14 godina intervjuisali jednom godišnje, do njihovog 22. rođendana, a prilikom testiranja uzimani su u obzir različiti faktori, kao što su obrazovanje i socio-ekonomski status, prenosi britanski "Miror".

Ispostavilo se da je najbolji način da se predvidi IQ deteta koeficijent inteligencije majke tog deteta, pošto su testiranja pokazala da rezultati variraju za svega 15 poena.

Ipak, ima i naučnika koji se ne slažu u potpunosti sa ovom jednostavnom teorijom o X hromozomima, tvrdeći da genetika nije jedini faktor koji utiče na to koliko će dete biti inteligentno.

Procenjuje se da je između 40 i 60 odsto inteligencije nasledno, dok na ostatak utiču faktori okruženja.

Tako da… na to koliko će pametno biti vaše dete uticaćete oboje. Mama možda za nijansu više kad je reč o ovom naslednom faktoru, ali za sve ostalo, čitanje, objašnjavanje sveta, davanje onog najboljeg od sebe, tata i mama tu su zajedno.

Veća pažnja i lakše učenje: Ovoliko vremena dete treba da provede ispred ekrana da bi imalo bolje pamćenje!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...