Zašto nije dobro da deca spavaju sa bakom i dekom u istom krevetu? Pedagog Biljana Ćulafić objašnjava

Ona savetuje, ako baka i deka želu da pomognu, to neka ne bude više od pripreme ručka

Porodica
22:03h Autor:
Zašto nije dobro da deca spavaju sa bakom i dekom u istom krevetu? Pedagog Biljana Ćulafić objašnjava
Foto: preentscreen/Youtube

Biljana Ćulafić, diplomirani pedagog i međunarodno priznati psihoterapeut specijalizovan za porodicu i traume, često javno govori o važnim temama koje su dugo bile zanemarene u društvu. Gostujući u jednom podkastu, ona je iz stručnog ugla objasnila zašto je ključno da mala deca ne spavaju u krevetu sa bakama i dekama starijima od 70 godina.

"Šta ima odrasla osoba, koja nije nikakav rođak, da spava sa decom", izjavila je psihoterapeut Ćulafić tokom gostovanja u podkastu, želeći da naglasi da takve situacije iz različitih razloga mogu da izazovu traume kod dece u budućnosti.

Biljana Ćulafić
foto: preentscreen/Youtube

Na pitanje voditeljke da li smatra da nije u redu da deca spavaju sa bakom i dekom, Biljana Ćulafić podrobno je sa stanovišta psihologije objasnila zašto je njen odgovor odričan.

@biljanaulafi Setimo se samo Majkla Džeksona koji je seksualno zlostavljao dečake. Odvratan manipulator i predstavljao se kao zaštitnik dece. Setimo se pesme " Iscelimo svet" a on bolestan, perverzan i veoma zavodljiv. Nažalost, u radu sa odraslim ljudima ima mnogih koje su kada su bili deca babe i dede seksualno zlostavljale. ONLINE EDUKACIJA U MAJU “ Sve što ste želeli da znate o traumi” (i o alijenaciji, između ostalog)! Na radionici ćete saznati sve što treba da znate o sledećim temama: *Šta su traume? *Vrste trauma. *Traume iz detinjstva. *Porodica u traumi. *Traume seksualnog nasilja. *Trauma neverstva. *Stres, kriza i trauma razvoda. *Trauma alijenacije. *Posttraumatski rast i razvoj. *Integrativni pristup traumi. Na osnovu bogatog praktičnog i edukativnog iskustva nastala je ova edukacija psihoterapeutkinja Biljane Ćulafić i Ivane Sinđić. Edukacija će se održati preko zoom platforme, dana 26.maja od 13-20 h. Cena kotizacije je 100 eura, dobija se sertifikat i 7 iskustvenih sati a prijave primamo na e-mail adresu psihoterapeutbiljana@gmail.com #traumesuisceljive @Ivana.sinđić.psihoterapeut ♬ original sound - narodni psihoterapeut

"Mislim da nije u redu. Treba da poznajemo psihologiju starenja. Šta se, nažalost, dešava kod starijih ljudi? Njima su inhibicije sve manje s godinama. Govorim o poznim godinama, nakon 70. Kako slabi omotač oko mozga, tako im slabe i inhibicije. Ne znači da je neko pedofil, ali mu slabe inhibicije i pošto nije dovoljno svestan - uradi nešto.

Zato se dešava da deda, na primer, kako kažu, obljubi nekoga. Nikada nije bio pedofil, ali je u starosti postao zbog promena na mozgu. Nije ni tad pedofil, ali je uhvatio ono što je mogao da uhvati. Budite vrlo oprezni sa tim", upozorila je psihoterapeutkinja, inače jedan od najvećih stručnjaka u ovoj oblasti.

Stil/Žena.rs

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs