ZDRAVLJE

PAŽLJIVO BIRAJTE OKRUŽENJE: S kim se družite sada, šta čitate, šta gledate - to ste vi za 5 godina!

Istraživanja pokazuju da međuljudski odnosi u kojima nalazimo podršku jačaju imuni sistem i povećavaju sposobnost da se izborimo sa bolešću.

Porodica
Autor:
PAŽLJIVO BIRAJTE OKRUŽENJE: S kim se družite sada, šta čitate, šta gledate - to ste vi za 5 godina!
Foto: Shutterstock

Prema jednoj takvoj studiji samo tri posete u toku sedmice od strane rođaka i bliskih prijatelja su dovoljne da poboljšavaju funkciju imunog sistema kod starijih osoba.

Sa druge strane, istraživanja su takođe potvrdila da odnosi u kojima je prisutno zlostavljanje vrlo štetno utiču na zdravlje.

Negativna iskustva iz detinjstva u odraslom dobu uzrok su nekoliko fizičkih zdravstvenih problema. U traumatične događaje iz detinjstva spadaju „verbalno, fizičko ili seksualno zlostavljanje, kao i disfunkcija porodice“, kao što je posmatranje nasilja u domu među odraslima.

Deca, Vaspitanje, Roditeljstvo
foto: Shutterstock

Tragično je to što često oni koji su povezani najsnažnijim porodičnim vezama, mogu da izvrše takav čin nasilja. Dom, koji treba da bude mali raj na Zemlji, utočište i sigurna luka ispunjena toplinom i ljubavlju, iza zatvorenih vrata postaje mesto opasnosti i straha.

Takvo nezdravo okruženje postaje izvor hroničnog stresa, koji može biti uzročnik mnogih bolesti pa čak i same smrti. Odrasli koji su doživeli zlostavljanje u detinjstvu izloženi su do 60 posto većem riziku da obole od dijabetesa.

Dijabetes, Merač, Šećer u krvi
foto: Profimedia

Proučavanja koja se bave zanemarivanjem dece takođe ukazuju na povećan rizik od dijabetesa.

Trenutna pandemija dijabetesa čini takve činjenice zbunjujućim i zabrinjavajućim. Ko bi pomislio da dijabetes ima veze sa vrstom odnosa koji vladaju u domu? Međutim, negativni uticaji na fizičko zdravlje ne završavaju se samo dijabetesom i promenama u imunom sistemu. Traumatična iskustva iz detinjstva imaju određenu ulogu i u pojavi raka, kardiovaskularnih oboljenja, gojaznosti, prekomerne težine i rane smrti.

Porodica
foto: Profimedia

Činjenice jasno ukazuju da ako snažan stres oslabi imuni sistem u detinjstvu i zlostavljanja oštete nežne mehanizme uma, mnoštvo fizičkih, mentalnih i emocionalnih problema kasnije u životu mogu da izbiju na površinu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs