obavezno pročitajte

DEČIJI INTERES PRE SVEGA: Kako bi trebalo da izgleda odnos razvedenog para koji ima decu?

Sveže razvedene osobe često pomisle da je potrebno uzvratiti istom merom na nizak udarac bivšeg partnera. Međutim, dobra komunikacija je ključ, kako tokom trajanja braka, tako i u slučaju razlaza.

Porodica
Autor:
DEČIJI INTERES PRE SVEGA: Kako bi trebalo da izgleda odnos razvedenog para koji ima decu?
Foto: Profimedia

Ovo se posebno odnosi na roditelje, koji bi međusobne nesuglasice trebalo da ostave po strani, zarad dece. Ukoliko trenutno prolazite kroz ovaj težak period, verujemo da će vas interesovati kratko uputstvo za ono što sledi.

1. Kritike

Prema oceni stručnjaka posebnu pažnju trebalo bi posvetiti odnosu bivših supružnika, tako što bi se odredbom zakona sprečilo međusobno optuživanje u prisustvu dece. Ovakvo ponašanje je porastu, a situacija je još gora ukoliko roditelj kome je pripalo starateljstvo okreće decu protiv druge strane.

2. Uvrede

Uvredljivi epiteti, te spominjanje laži i prevare, iako često izgovoreni u afektu, nikako nisu rešenje. Treba uzeti u obzir dečija osećanja i interes, koji je iznad svega. Iako ste možda u dubini duše uvereni da je ono što izgovarate istina, zastanite, kako naknadno ne biste zažalili.

3. Stav

Uvek imajte na umu da se sve što izgovorite može provući na sudu tokom procesa rastave braka. Stoga, služite se preciznim rečima, pre svega kada očekujete da obaveze budu izmirene na vreme. Zamerke i neprilagođen ton najčešće ne donose željeni efekat, a cilj je da se obezbedi mir za dečije odrastanje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs