korisno

Pravo je čudo od biljke, a lako se gaji: Evo zašto je dobro da uzgajate čuvarkuću!


Ova izuzetna biljka je višestruko korisna

Porodica
19:14h Autor:
Pravo je čudo od biljke, a lako se gaji: Evo zašto je dobro da uzgajate čuvarkuću!
Foto: Shutterstock

Čuvarkuća spada u višegodišnje biljke i vrlo je adaptabilna i lagana za održavanja.

Obično poraste do maksimum 25 centimetara. Postoji u više varijacija, ali uglavnom je odlikuju debeli listovi koji su puni vode i cvet koji je zvezdastog oblika.

Dobro podnosi i unutrašnje i jako niske spoljne temperature što je čini veoma otpornom i dugovečnom, čemu svedoči i njen latinski naziv Semprevivum tectorum (uvek živa).

foto: Shutterstock

Ova biljka, koja ima najmanje 30 varijacija, pored toga što je dekorativna i lepo će se uklopiti u ambijent vašeg doma, poznata je i kao stari narodni lek, pre svega zbog svojih blagotvornih svojstava koja pomažu kod infekcija, smanjenja bola, upala, a veoma je dobra i kao dijuretik.

Naše bake su od ove lekovite biljke pravile čajeve, tinkture, obloge, masti i sirupe. Upravo zbog njenih lekovitih svojstava, kojih je mnogo. Pored upotrebe u tradicionalnoj medicini, i moderna medicina bavi se proučavanjem lekovitih svojstava ove biljke, jer su istraživanja pokazala da veoma jak uticaj ima na odbranu organizma od kancerogenih ćelija, kao i kod popravljanja narušenog imunološkog stanja.

Ova biljka veoma je laka za uzgajanje i održavanje i ne zahteva posebnu negu. Možete je zasaditi u malim saksijama ili čak u tegli. Možete je brati tokom cele godine.

Dakle, ukoliko se odlučite da zasadite čuvarkuću – imaćete u isto vreme lepu i zahvalnu dekorativnu biljku, a ukoliko zatreba – i lek za prvu pomoć!

Pustite mašti na volju i napravite prazničnu čaroliju: Evo kako da dekorišete trpezu za Uskrs! (FOTO)

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs