Pazite dobro

Ne perete novu garderobu: Dermatolozi otkrivaju šta se krije u njoj!

Možda misliš da ti se ništa ne može dogoditi, ali varaš se

Modni saveti
Autor:
Foto: Profimedia

Da, jako dobro znamo taj osećaj kada kupimo nešto novo i najradije bismo to odmah stavile na sebe. Poznato? No, koliko god je primamljiva, ovu naviku dermatolozi nikako ne preporučuju.

 

Na stranu to što je ta odeća prošla kroz mnoge ruke i ne znamo ko ju je sve nosio pre nas i gde se ‘provlačila’. Donald Belsito, profesor dermatologije na Kolumbijskom univerzitetu upozorava da nošenje tek kupljene odeće može na koži izazvati iritacije, osip, vaši pa čak i gljivice.

 

Mali modni trikovi: Ovako će vaša odeća uvek izgledati skupoceno i elegantno!

foto: Shutterstock

Osim toga, navodi Independent, odeća u prodavnicama može biti prepuna hemikalija koje se lako prenose na kožu i isto mogu izazvati probleme. Dermatolog Linzi Bordon tvrdi da isto važi i za odeću koju naručujemo preko interneta.

 

“Odeća koja treba da nam stigne na adresu drži se zajedno sa konzervansima kako se na njoj ne bi stvorila plesan ako su uslovi u kojima putuje vlažni”, objasnila je Bordon.

 

Jedna od tih hemikalija je formaldehidna smola i obično se koristi u odeći za sprečavanje plesni i protiv gužvanja. Svi ovi potencijalni rizici mogu se izbeći ako smo dovoljno strpljive i operemo odeću pre nego što je stavimo na sebe. Ovo bi nam stvarno trebala postati navika!

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...