Ko je osoba koja je vladala Šanelom? Nikada ne biste pomislili da ovako izgleda pored svog tog luksuza

Kreativna direktorka Šanela Viržini Vijar, odlučila je da kaže zbogom modnoj kući, koju je pored velikog Karla Lagerfelda, gradila od 1997. godine.

Moda
08:56h
Ko je osoba koja je vladala Šanelom? Nikada ne biste pomislili da ovako izgleda pored svog tog luksuza
Foto: Printscreen/ Pinterest

Viržini Vijar, kreativna direktorka i najjača ličnost koja je vodila brend Šanel od februara 2019.godine kada se upokojio veliki Karl Lagerfeld, napušta slavnu modnu kuću.

Obavljala je jedan od najpoželjnijih i najelitnijih poslova u modnoj industriji, a mesto ostaje trenutno upražnjeno.

Brend je medijima potvrdio Viržinijin odlazak, istakavši da je, dok je dizajnerka(62) bila na čelu, takođe "bila u stanju da obnovi kodove kuće poštujući kreativno nasleđe Šanel, i (poštujući) skoro trideset godina u kući."

Viržini Vijar na reviji Šanel visoka moda 2022.
Viržini Vijar na reviji Šanel visoka moda 2022.foto: Castel Franck/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Naslednik tek treba da bude imenovan, ali brend je dodao da će najava biti objavljena "u dogledno vreme".

Iz Šanela su rekli da želi da se zahvali Vijarovoj "za njen izuzetan doprinos Šanelovoj modi, kreativnosti i vitalnosti."

Prošlog meseca, izvršna direktorka Lena Nair rekla je za "The Business of Fashion" da je "otkako je Viržini preuzela dužnost od Karla... modni biznis Šanel porastao za 2,2. Posao Šanel konfekcije je povećan za 2,5, a posao sa konfekcijom Šanel prošle godine porastao je za 23 posto.

Šanel jesen-zima 2024/25
Šanel jesen-zima 2024/25 foto: Marechal Aurore/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Zarada brenda porasla je na 19,7 milijardi dolara u 2023.

Vijarova, koji je počela u Šanelu kao pripravnica 1987. godine, postala je Lagerfeldova zamenica koja je sa njim bila decenijama. Njihov radni odnos je bio toliko blizak da ju je nemački dizajner jednom opisao kao "moju desnu i levu ruku".

Viržinijino imenovanje 2019. nije bilo iznenađenje, jer je Šanel ponovio da je odluka doneta "kako bi nasleđe Gabrijel Šanel i Karla Lagerfelda moglo da živi."

O Viržini Vijar malo se zna zbog toga što vrlo ceni svoj privatan život. Ona je posvetila svoje vreme najviše radu i dizajniranju, a manje sa kamerama i novinarima. No, u jednom intervjuu iz novembra 2020.godine za američki "Vog", otkrila je neke detalje iz života.

Viržini Viar
foto: Laurent VU / Sipa Press / Profimedia

Rođena je u Lionu, čuvenom francuskom tekstilnom centru, od roditelja koji su oboje bili lekari, Vijarova se preselila u mali grad Dižon kada je njen otac postavljen da radi u gradskoj bolnici.

Kao dete, Vijarova se ponekad oblačila kao medicinska sestra ili lekar i pratila ga je u bolnicu da razveseli neke od pacijenata, ali nikada nije nameravala da prati svoje roditelje u medicini.

"Volim da upoznajem doktore; Volim da pričam sa njima", kaže ona sada, ali je odavno odlučila da je "moda lakša!"

Vijarova je počela praksu kod Žaklin de Ribes, koja je tada odlučila da svoj savršeni ukus i njuh za modu pretvori u sopstveni brend. "Radili smo u njenoj kući", priseća se Vijarova, "sve tkanine bile su položene na krevet, a mašina za fotokopiranje bila je u kupatilu."

Ubrzo je prešla da postane asistentkinja kostimografkinje Dominiku Borgu, hvaljenom po svom radu na filmovima kao što su "Kamil Klodel" Bruna Nujtena i "Jadnici" Kloda Leluša, i otkrila je ono što je smatrala svojim pravim pozivom.

Njena porodica se, u međuvremenu, odavno preselila u seosku kuću u Burgundiji, gde je njihov komšija, ađutant monačkog princa Renijea, ubrzo upoznao Karla Lagerfelda i smelo ga pitao da li mu je potreban pripravnik. Sudbonosno, bio mu je potreban pripravnik.

Karl Lagerfeld i Viržini Vijar
Karl Lagerfeld i Viržini Vijar foto: Bertrand GUAY / AFP / Profimedia

"Odmah me Karl pitao: "Šta misliš o ovome? "Šta misliš o toj boji?" Bilo mi je tako neprijatno", priseća se Vijarova. Njen staž se ubrzo pretvorio u posao sa punim radnim vremenom.

"Karl je odmah kliknuo na Viržini", kaže Erik Rajt, još jedan stub Lagerfeldovog dizajnerskog tima.

"Uvek je postojala ta smirenost kod Viržini koja je bila veoma, veoma diskretna, ali njeno prisustvo i njena energija su veoma, veoma jaki i veoma uticajni. Od tog trenutka, Lagerfeld i Vijarova kreću da uzdižu brend do velikih visina.

Vijarova se opirala svakom pokušaju da prilagodi svoj privatni život, luksuznom načinu života.

Karl Lagerfeld i Viržini Vijar u šetnji Parizom
Karl Lagerfeld i Viržini Vijar u šetnji Parizom foto: Profimedia

Dok se Lagerfeld naizmenično okruživao art deko blagom svetske klase, zatim dekorativnom umetnošću iz 18. veka i to muzejskog kvaliteta, zatim modernim dizajnom, Vijarova živi u istom umetničkom ateljeu u demode 14. arondismanu(region u Francuskoj), koji je kupljen pre 20 godina i ne vidi razlog za nadogradnju.

"Sviđa mi se", objašnjava ona. "Karl se uvek smejao jer nikada nisam želela ništa da promenim: ako bih kupila novi auto, bio je potpuno isti kao stari!" istakla je Viržini.

Viržini Vijar živi u vanbračnoj zajednici sa Žanom Markom Fjotom, i ima jednog sina, manekena Robinsona Fjota(29).

Od mogućih dizajnera koji bi se našli na čelu Šanela, spominju se: Pjerpaolo Pičoli, nekadašnji kreativni direktor Valentina, Edi Sliman kreativni direktor Selina i Sara Barton, nekadašnja kreativna direktorka Aleksandera Mekvina.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs