ŽENA ZBOG KOJE SU GRUDI IZAŠLE IZ MODE BILA JE MRŠAVA KAO GRANA: "Svet je poludeo kada je mene proglasio MODNOM IKONOM"

Tvigi je žena koja se seća sebe kao "smešne, mršave male stvari" koja je mislila da je čitav svet poludeo kada je od nje napravio ikonu stila

Moda
22:25h Autor:
ŽENA ZBOG KOJE SU GRUDI IZAŠLE IZ MODE BILA JE MRŠAVA KAO GRANA: "Svet je poludeo kada je mene proglasio MODNOM IKONOM"
Kako je Tvigi postala popularna?, Foto: Profimedia

Tvigi, čije je pravo ime Lesli Lavson, otkrivena je kada je imala samo 16 godina i ubrzo je postala "lice 1966. godine".

Tvigi sada ima 73 godine i seća se tog perioda: "Bila sam sva smešna, mršava, mala stvarčica sa trepavicama i dugim nogama, koja je odrasla mrzeći kako izgleda."

Kada je imala 17 godina njeno lice je osvanulo na naslovnoj strani Voga i "fenomen Tvigi" je zvanično počeo.

Tvigi
foto: Profimedia

Tviggi je rođena kao Lesli Hornbi 1949. Odrasla je u dupleksu iz 1930-ih u severozapadnom Londonu. Njeni roditelji su bili radnici sa tri ćerke; Tvigi je bila najmlađa. Od ranog detinjstva, njena majka ju je učila da šije.

„Verovatno sam bio prvi poznati supermodel radničke klase“, rekao je Tvigi. Objasnila je kako je 60-ih godina bilo „modernije“ biti iz radničke klase.

Beri Lategan je bio prvi koji je fotografisao Tvigi sa kratkom piksi frizurom i krupnim očima koje gledaju pravo u kameru. Ni jedno od njih dvoje nisu ni slutili šta će iz toga proizaći.

Pre te slavne fotografije Tvigi je sa samo 16 godina otišla u frizerski salon gde ju je frizer sedam sati šišao da bi došao do kratke kose koja je kasnije postala remek delo.

Iako nije volela što je njenu dugu kosu ošišao tako kratko, naučila je da zavoli piksi frizuru.

Godinu dana nakon što se njena fotografija pojavila u Vogu, Tvigi putuje za Njujork gde počinje njen život famoznog modela. 1967. je bila početak jedne ere: Tvigi fenomena. Te godine Njujorker je ovoj temi posvetio oko 100 stranica. Do 1970. fotografisali su je svi najveći modni fotografi.

Bila je poznata po svojoj „androginoj seksualnosti“. Ono što je još privlačnije bilo je njeno ime. Na ideju je došao njen dečko frizer Najdžel Dejvis. Ubrzo je postao njen menadžer, promenio ime u Justin de Villeneuve i ubedio je da počne da koristi Tvigi.

„Grančica“ je bio njen nadimak iz detinjstva. Tvigi i njena majka su bile veoma bliske - svuda su išle zajedno. Zadivljena je što je ikada postala poznata jer je bila tako stidljiva kao dete.

Njen dečko, menadžer vodio je njenu karijeru punih sedam godina. Verovali ili ne, Tvigi se povukla iz industrije 1970. godine, nakon samo četiri godine manekenstva. Tada je izjavila: „Ne možeš biti vešalica za odeću celog života!“

Tvigi
foto: Profimedia

Raskinula je sa De Vilnevom, koga je smatrala prilično beskorisnim. Pričala je da njena karijera ima više veze sa „onom čuvenom njenom slikom sa onim smešnim ofarbanim trepavicama, koja se pojavila u Dejli ekspresu pod naslovom „Lice 66.“ nego sa njegovim naporima da je promoviše.

1971. godine objavljen je njen prvi singl Zoo de Zoo Zong. Godine 1974. upoznala je svog budućeg muža, Majkla Vitnija, u svom drugom igranom filmu, trileru pod nazivom V. Takođe je vodila sopstvenu TV seriju Tvigs (kasnije preimenovanu u Tvigi).

„Ono što mi se desilo 60-ih godina – to nikada neću moći da zaboravim. Shvatila sam to davno, iako sam mnogo ponosnija što sam glumila na Brodveju.” Govoreći o Brodveju, Tvigi je čak bila nominovana za nagradu Toni ranih 80-ih za najbolju glumicu u mjuziklu.

Modna industrija se obično stidi zbog maltretiranja mladih manekenki, ali Tvigi je uvek tvrdila da je prema njoj dobro postupano i da nikada nije maltretirana. I to je verovatno zato što je njen dečko/menadžer bio sa njom gde god da je išla.

Tvigi
foto: Profimedia

Njen otac je bio u filmskoj industriji, pa je razumeo kako stvari funkcionišu. Rekao joj je: "Ako ćeš ići u ove studije i putovati, moraš imati nekoga sa sobom." Problem mnogih mladih modela je što su ranjivi na putu ka slavi.

"Neverovatno je, zaista, da nisam potpuno poludela", rekla je ona. I dobro je što nije. Bilo je previše manekenki čiji su životi uništeni zbog droge, stresa itd.

Tvigi je takođe napisala u svojim memoarima da joj je uvek smetala priča koju su mediji objavljivali tokom godina – da je De Vilnev bio svodnik, a ona „glupa plavuša”.

Postoji snimak iz intervjua iz 1970. gde su je zadirkivali kako su grudi "ponovo u modi". Njen odgovor bio je: „Grudi nikad i nisu izašle iz mode. To bi značilo da su žene izašle iz mode, što je smešno, zar ne?"

Tvigi se udala za glumca Majkl Vitnija, a godinu dana kasnije rodila je ćerku Karli. Problem u njihovom braku bio je njegov alkoholizam. Godine 1983, na izletu na proslavu petog rođendana njihove ćerke, Vitni se jednostavno srušio i umro od srčanog udara.

Bilo je to samo devet dana nakon njegovog 52. rođendana. Tvigi je, s druge strane, imala 34 godine. Nakon njegove smrti, preudala se za Leigha Lavsona.

Svog drugog muža upoznala je 1984. i za razliku od njenog prvog braka, njen drugi je stvorio lepu, malu srećnu porodičnu zajednicu.

Njen drugi muž je usvojio Tviginu ćerku (i jedino dete). Par je i dalje zajedno, a njihov život izgleda, spolja, prilično normalan.

Njena ćerka, Karli Loson, je dizajner štampe koja radi za Stelu Makartni (znate, ćerku ser Pola Makartnija). Stela je opisala Karli kao „veoma talentovanu umetnicu“ i „svoju najbolju prijateljicu“.

Tvigi
foto: EPA / Facundo Arrizabalaga
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs