Džin Šrimpton

FATALNA ŽENA ČIJE SU FOTOGRAFIJE KRASILE NASLOVNICE, OPČINILA OŽENJENOG: Danas ima 79 godina i potpuno preokrenula život

Osvojila je njega, pa svet!

Moda
Autor:
FATALNA ŽENA ČIJE SU FOTOGRAFIJE KRASILE NASLOVNICE, OPČINILA OŽENJENOG: Danas ima 79 godina i potpuno preokrenula život
Džin Šrimpton, Foto: Profimedia

Džin Šrimpton je bila eminentni supermodel šezdesetih i devojka sa naslovnice Voga. Rođena u Bakingemširu 1942. godine, odrasla je na farmi i školovala se u manastirskoj školi u Slou pre nego što je pohađala Lucie Claiton Charm akademiju, školu za manekenstvo u Londonu.

Bila je jedna od prvih manekenki koje su povezivale sa pojmom "supermodel", a časopis Tajm ju je nazvao tako još 1971. godine.

Počela je da se bavi manekenstvom sa 17 godina i bila je poznata po tome što je razbila model pohotnih, aristokratskih modela kojima su urednici ranije bili naklonjeni. Dobila je nadimak "Škampi", a bila je poznata po svojim debelim resama, zakrivljenim obrvama i srnećim očima.

Džin Šrimpton
foto: Profimedia

Slučajni susret u fotografskom studiju 1960. godine doveo je do njene veze sa fotografom Dejvidom Bejlijem, jednim od najčuvenijih modnih fotografa u istoriji.. Šrimptonova je snimala reklamu za žitarice sa Brajanom Dafijem kada ju je Bejli, koji je radio u istom studiju, primetio. Iako je Bejli u to vreme bio u braku, par je započeo vezu koja je oboma donela status ikona šezdesetih godina prošlog veka.

U vreme njihovog susreta, Bejli je bio zvezda u usponu na sceni modne fotografije zahvaljujući svojim nekonvencionalnim i revolucionarnim tehnikama. Pošto je obezbedio ugovor sa britanskim Vogom, insistirao je na upotrebi Džin u snimanju za publikaciju koja se održavala u Njujorku, a rezultat je bio snimanje. Objavljene u izdanju iz aprila 1962. godine, fotografije su bile veoma cenjene i izbacile su Bejlija i nju u centar pažnje.

Džin Šrimpton
foto: Profimedia

Ljubavnu priču o njima dvoma snimio je i Bi-Bi-Si pod nazivom "Osvojićemo Menhetn", koji je emitovan u januaru 2012. godine.

U svojoj autobiografiji, objavljenoj 1990. godine, Šrimptonova je napisala o Bejliju: „Odmah smo osetili privlačnost, i kad god smo radili zajedno, ova privlačnost je stvarala snažnu seksualnu atmosferu."

1 / 5 Foto: Profimedia

O onome što ga je prvo privuklo njoj, Bejli je rekao: „Ono što me je privuklo kod nje je to što ju je zaista nije bilo briga kako izgleda. Iskreno, nikada nije razumela oko čega je sve to. To mi je bilo veoma privlačno.“

Par je završio svoju burnu vezu 1964. godine. Tada je izjavila za Miror: „Moj susret sa Bejljem je bio sudbonosan, jer on me je napravio na modela i na ženu kakva sam danas. Naučio me je da moram da imam i razum kao i telo“.

Ona je zaslužna za popularizaciju mini suknje zahvaljujući svom pojavljivanju 1965. na Derbiju u Australiji, noseći belu haljinu koju je dizajnirao Kolin Rolf, koja se završavala 10 cm iznad njenih kolena. Haljina je izazvala medijski šok, a ostaloj je istorija.

Do sredine dvadesetih, Šrimptonova je bila svetski poznata i veoma aktivna. Bavila se glumom, igrala je u filmu Privilegija iz 1967. godine, i upustila se u niz drugih dobro dokumentovanih veza - sa glumcem Terensom Stampom, a potom i pesnikom Hitkotom Vilijamsom - pre nego što je u ranim tridesetim odlučila da više ne želi da bude model.

Godine 1975. preselila se u Kornvol gde je otvorila prodavnicu antikviteta i ubrzo potom upoznala svog muža Majkla Koksa. Rodila je sina Tadeusa 1979. godine i par je kupio hotel Abbei u Penzanceu, koji vode do danas. Poslednjih godina, Džin Šrimpton važi za zvezdu koja se potpuno povukla iz javnog života.

„Moda je puna mračnih, problematičnih ljudi. To je okruženje pod visokim pritiskom uzima svoj danak i spaljuje ljude. Prežive samo pametni - Endi Vorhol, na primer, i Dejvid Bejli“.

U intervjuu za Bi Bi Si Radio 4 2011. godine, Šrimptonova je govorila o tome da je doživljavaju kao veliku lepoticu. "Nikada ne voliš svoj izgled", rekla je. "Mislila sam da sam previše 'lepa, lepa' i pomalo praznog izgleda. Mislim da ako ste skloni neurozi, što sam možda i bila, nikada ne mislite da ste tako lepi. To stalno čujete od modela koji govore. Više su me zanimale životinje, tako da mi uopšte nije smetao moj izgled."

Ona je tvrdila da je bila nevoljni model i da je njen uspeh bio više stvar slučaja nego ambicije. „Nikada nisam volela da se fotografišem. Slučajno sam bila dobra u tome", rekla je ona intervju za Gardijan 2011.

Danas ima 79. godina.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs