Jedite ga što više

Mladi luk poput leka: Povoljno utiče na zdravlje kostiju, srca i očiju

Svež ili kao dodatak jelima, saznajte zašto bi trebalo da jedete ovo povrće i koje sve koristi imate od njega
Fitnes & Nutricija
21:36h Autor:
Mladi luk poput leka: Povoljno utiče na zdravlje kostiju, srca i očiju
Foto: Thinkstock

Mladi luk sadrži širok spektar jedinjenja koja poboljšavaju zdravlje – vitamine, minerale i fitohemikalije. Možete ga jesti svežeg ili kao dodatak jelima, a evo zbog čega je on jedna od najzdravijih namirnica:

Zdravlje kostiju

Samo jedna stabljika mladog luka sadrži oko 20 mikrograma vitamina K i 1,6 mg vitamina C. Kada su u pitanju potrebe žena za pomenutim vitaminima, stabljika mladog luka sadrži 22 odsto od preporučene dnevne doze vitamina K i 2,1 odsto preporučene dnevne doze vitamina C. Kod muškaraca, to iznosi 16 procenata od preporučene doze vitamina K i skoro 2 procenta vitamina C. Oba vitamina od ključnog su značaja za rast, razvoj i održavanje jačine i zdravlja kostiju. Ako vaša ishrana ne sadrži dovoljne količine ovih vitamina, povećava se verovatnoća od razvoja osteoporoze i većeg procenta lomljivosti kostiju.

Sa godinama gubimo gustinu kostiju, a OVDE saznajte šta pomaže.

Zdravlje očiju

Telu je neophodan vitamin A za proizvodnju rodopsina, proteina u očima koji omogućava receptorima mrežnjače da upijaju svetlost. Osobe čija ishrana ne sadrži dovoljne količine vitamina A mogu da razviju noćno slepilo i druge poremećaje vida, uključujući čireve rožnjače. Stabljika mladog luka sadrži 24 mikrograma vitamina A u obliku provitamina A koji se u organizmu pretvara u retinol, aktivni oblik vitamina. Ova količina vitamina A ispunjava 3,4 odsto dnevnih potreba kod žena i 2,6 odsto kod muškaraca.

OVDE pročitajte kako oči otkrivaju da nešto sa vašim zdravljem nije u redu.

Zdravlje srca

Vitamini A i C, koji se mogu naći u namirnicama kao što je mladi luk, imaju jaka antioksidantna svojstva. To znači da pomenuti vitamini mogu da spreče oštećenja ćelijskog tkiva izazvanih delovanjem slobodnih radikala. Ishrana bogata namirnicama sa visokim nivoom antioksidanata, pre svega voća i povrća, povezuje se sa smanjenim rizikom od srčanih oboljenja. Vitamin C, takođe, može da pomogne u snižavanju visokog krvnog pritiska što, zauzvrat, može da smanji rizik od srčanih oboljenja.

Imunitet

Istraživanja pokazuju da je mladi luk bogat izvor fitohemikalija, posebno jedinjenja flavonoida, kao što su kvercetin i antocijani. Ova konkretna fitohemijska jedinjenja zapravo su prirodne hemikalije koje sadrže biljke, i koje mogu da poboljšaju imunitet. Pored toga, istraživanja pokazuju da flavonoidi mogu, takođe, pomoći u sprečavanju raka eliminisanjem ksantin-oksidaze, enzima koji proizvodi slobodne radikale.

A koje su to namirnice koje treba da izbegavate jer ugrožavaju vaše zdravlje saznajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs