Naučno dokazano

Formula večne ljubavi dostupna svima: U ovome leži tajna srećnih parova!

U knjizi Matematika ljubavi naučnica otkriva šta je najzaslužnije za trajnost jedne veze
Ljubav i zavođenje
12:52h Autor:
Formula večne ljubavi dostupna svima: U ovome leži tajna srećnih parova!
Foto: Shutterstock

Najbolji pokazatelj koliko će ljubavna veza ili brak da potraje jeste količina pozitivnosti ili negativnosti s kojima se partneri međusobno odnose. To je zaključak višegodišnjih istraživanja psihologa Džona Gotmana, ali i matematičkih kalkulacija Hane Fraj, koja je došla do "formule" koja garantuje dugotrajnu vezu.

Ljubavni test: Saznajte da li vaša veza ima budućnost!

Matematičarka Hana Fraj iz UCL Centre for Advanced Spatial Analysis iz Londona tvrdi da može da predvidi rok trajanja veze. U njenoj knjizi "Matematika ljubavi" naučnica otkriva da se trajnost veze ogleda u tome koliko su partneri međusobno pozitivni ili negativni jedno prema drugom.

višegodišnjoj studiji
večnu ljubav

Ovako voli prava dama: 12 stvari koje jaka žena želi u ljubavi!

Pozitivna veza vs. negativna veza

"Pozitivne veze su one gde se oba partnera smatraju srećnima, a loše ponašanje se karakteriše kao neobična pojava," objašnjava matematičarka. Na primer, reč je o vezama gde jedan partner objašnjava mrzovolju drugog partnera kao posledicu stresa ili malo sna.

"U negativnim vezama situacija je obrnuta", ističe Fraj i dodaje: "Loše ponašanje se smatra uobičajenom pojavom". Jedan partner će da okarakteriše mrzovolju drugog partnera kao "tipično ponašanje" izazvano "sebičnošću" tog partnera ili nekom drugom karakternom manom.

Otkrivena tajna: 7 zlatnih pravila da zauvek bude zaljubljen u vas!

Formula ljubavi pretpostavlja da reakcija žene ili muškarca u vezi uveliko zavisi od njihovog zasebnog raspoloženja, kao i od raspoloženja kada su zajedno. Najveći faktor predstavlja uticaj koji partneri imaju jedno na drugo.

Brzo rešavanje malih problema

Ako se suprug, na primer, našali ili složi s nekom ženinom tvrdnjom, ona će da reaguje na pozitivan način. Ali, ako je prekine u izlaganju ili odbaci njene reči, ona će da reaguje na negativan način. Srećni parovi s dugovečnim vezama imaju više pozitivnih interakcija. Kada se u njihovoj vezi pojavi problem, oni ga spomenu, nađu za njega rešenje i nastave sa životom.

Ni veličina, ni tehnika: Ovo je tajni sastojak za savršen seks!

"Istraživanja i matematičke kalkulacije su pokazale da su najsrećnije veze one s vrlo niskim pragom tolerisane negativnosti. U tim vezama parovi međusobno dopuštaju prigovaranja, ne potiskuju svoja osećanja, pa se ni mali nesporazumi ne pretvaraju u velike probleme koji mogu da okončaju vezu", ističe Fraj.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs