Intervju

MAJA PAVLOV, PSIHOLOG I PSIHOTERAPEUT: Evo kako da reaguje žena kad sazna da je muž vara!

Pričali smo sa psihologom i psihoterapeutom, Majom Pavlov o bolnim temama preljube, te kako izaći iz bračne krize i izbeći razvod!

Ljubav i zavođenje
Autor:
MAJA PAVLOV, PSIHOLOG I PSIHOTERAPEUT: Evo kako da reaguje žena kad sazna da je muž vara!
Foto: Privatna Arhiva

Kako da reaguje žena kada sazna da je muž vara?

"To jeste udarac za emocionalni i porodični život, ali bilo bi dobro kada bi osoba imala snage da se iskontroliše i zaustavi na trenutak. Prevara je jedno od ponašanja koje možemo razmatrati sa više strana i iz više uglova. Zato ona kao jedna vrsta disfunkcije odnosa poziva ženu na preispitivanje sebe, druge osobe i njihove relacije. Napad nije uvek dobro došla reakcija, već više neka vrsta radoznalosti, u kojoj i pored velike uzbuđenosti usled šoka, treba istražiti uzrok."

Kako da nađe izlaz iz takve situacije, a da to nije razvod?

"Trebalo bi nakon suočavanja razgovarati sa partnerom. Nekada osoba koja izvrši preljubu to uradi, i kaje se, a nekada je to početak kraja odnosa … Zato ispitati motivaciju druge strane, i pitati sebe da li mogu i želim da radim na rehabilitaciji odnosa. To znači imati snage za period koji sledi, a on podrzumeva suočavanje sa slabostima partnera, a nekad i sopstvenim propustima. Ako na prevaru gledamo za momenat kao disfunkciju (a ona jeste slabost bilo da se radi o emotivnoj, kognitivnoj ili situacionoj), onda se ta slabost toleriše, kako bi se ojačale snage za dalje. Ko to ume da istoleriše, razvod nije nužna opcija."

Kako da "smiri" situaciju i nastavi bračni život nakon prevare partnera?

"Prvo je neophodno da sebe smiri. ‘Maska u avionu ide prvo sebi, a onda onome do sebe’. Kada može da razmišlja jasno, i pored jakog afekta, to je dobar momenat za pokretanje dijaloga. Najgora moguća opcija je nedostatak komunikacije. Iako je tada sve vrlo neprijatno, neki su i očajni, treba savladati afekat, a to je moguće, jer smo mi i misaona bića. Tada je moguće započeti dijalog, možda kroz psihoterapijski ili savetodavni setting, a onda kada se partneri osete dovoljno zaštićeno, počeće i sami da razgovaraju o onome što ih je dovelo do te situacije."

Kako da povrati izgubljeno poverenje u njega, a kako da povrati veru u sebe?

"Poverenje je stvar odluke, koja nosi u sebi rizik. Zato osoba nakon razgovora može da pita sebe da li misli da njen partner ima kapacitet za prevazilaženje ovog problema? To će se opet najbolje videti kroz konkretna ponašanja druge strane i u toj delikatnoj novonastaloj situaciji. Ukoliko se ovo ponašanje ponavlja u više navrata, teže je povratiti poverenje. U genezi ove reči je reč ‘vera’. Drugim rečima, jedna strana se pita: ‘Da li imam vere u ovu osobu?’ Ako nismo sigurni, u redu je da odlučimo. Oni koji bolje tolerišu neprijatnost mogu preuzeti taj rizik. Na žalost nekada to rade i oni koji žele da veruju u iluziju, iako ih ponašanja partnera u više navrata demantuju. S druge strane, neki ljudi nemaju taj kapacitet za tolerisanje frustracije, i ovaj čin doživljavaju kao potpuno otpisivanje njih i njihovog odnosa. Zato odlaze kako bi se zaštitili, što isto može biti u redu, ali može biti i preuranjeno, ako je druga strana spremna na promenu."

Da li neveran muž ima određene osobine? Tj. Kako prepoznati nevernog muškarca?

"To su često emotivno nezrele osobe, osobe koje su ponovile neku skriptnu temu iz porodice, npr. da je ‘biti muško znači … upustiti se u aferu iako si u braku, imati više žena, itd.’. Tzv. Sindrom Petra Pana, ili Don Žuana su metafore za ove slobodne muškarce. Takođe, osobe koje uđu u bračne rutine koje prestaju da nose u sebi nivo uzbuđenja ili romantičnu notu od ranije, smatraju da je izmeštanje iz odnosa način da se motivišu. Zato treba raditi na ovim iskrivljenim uverenjima, kako bi se promenilo i ponašanje."

(Stil.kurir.rs/ Vanja Milenković)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs