Majku svoje dece ostavio zbog najlepše žene sveta: I ona postala nebitna kad se pojavila ova dama i pomrsila sve konce

Čuveni glumac Donald Saterlend preminuo je danas u 89. godini, ali njegove maestralne uloge će ga večno čuvati od zaborava

Ljubav
00:47h
Majku svoje dece ostavio zbog najlepše žene sveta: I ona postala nebitna kad se pojavila ova dama i pomrsila sve konce
Donald Saterlend, Foto: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Donald Saterlend sa karijerom koja je trajala više od pet decenija, postao jedan od najprepoznatljivijih i najcenjenijih glumaca svog vremena. Njegov doprinos filmskoj industriji obuhvata veliki broj uloga u filmovima, televizijskim serijama i pozorištu. Uloge su mu često bile kompleksne i nezaboravne, a njegova sposobnost da se prilagodi različitim žanrovima i likovima učinila ga je omiljenim među publikom i kritičarima.

– Teška srca vam saopštavam da je moj otac Donald Saterlend preminuo. Lično smatram da je jedan od najvažnijih glumaca u istoriji filma. Voleo je ono što je radio i radio je ono što je voleo, a više od toga se ne može tražiti. Život je proživeo dobro – poručio je Kifer Saterlend, sin glumca.

Veliki zavodnik

U studentskim danima glumac je upoznao svoju prvu suprugu Lois Mej Hardvik, s kojom je bio u braku od 1959. do 1966. godine. Iste godine kada su se razveli, oženio se Širli Daglas, ćerkom kanadskog političara i "oca kanadskog zdravstvenog sitema" Tomija Daglasa, a s njom je dobio dvoje dece: blizance Kifera i Rejčel.

Međutim, njegov brak trajao je samo četiri godine – već 1970. godine imao je aferu sa Džejn Fondom, u tom trenutku najpoželjnijom ženom na planeti jer se sve desilo dve godine nakon njene uloge u "Barbareli". Par je spojio film "Klute", a Džejn je bila u braku s Rožeom Vadimom (koji je zbog nje ostavio slavnu Katrin Danev).

Bila je to divna veza sve do trenutka kad smo počeli da živimo zajedno – kasnije je primetio u jednom intervjuu.

Ova veza trajala je dve godine, a potom se Donald 1972. oženio glumicom Fransin Rejset, koju je upoznao na snimanju filma "Alien Thunder". S njom je dobio trojicu sinova: Rosifa, Angusa i Roega, koji su svi dobili imena po režiserima s kojima je Donald Saterlend sarađivao. S Fransins je ostao do kraja života, a njihov brak trajao je, čak, 52 godine!

Blistava karijera

Visoki Kanađanin u mladosti je bio radio novinar, a uporedo je diplomirao mašinstvo i dramsku umetnost.

Važio je za najboljeg glumca koji nikada čak nije ni bio nominovan za Oskara. Generalno nije ni puno nagrada osvojio s obzirom na to u koliko se filmova pojavljivao. Međutim on je uvek bio onaj bitan šraf zbog koga ceo film funkcioniše dobro. Njemu je to išlo lako i prirodno.

Donald Saderland rođen je u Sent Džonu u Kanadi. Saderland je delom Škot, Nemac i Englez. Detinjstvo je proveo u Novoj Škotskoj. Sa 14 godina dobio je posao u lokalnoj radio-stanici gde je radio kao dopisnik. Kasnije se upisao na Viktorija koledž Univerziteta u Torontu gde je završio za inžinjera tehnike i za glumca. Kasnije se Saderland opredelio samo za bavljenje glumom. te je upisao Londonsku akademiju za dramu i muziku 1957. godine.

Donald je nakon završene akademije u Londonu počeo da glumi u britanskim hororima. Posle pojavljivanja u seriji „Put za bekstvo“ producenti kojima se svideo njegov nastup u seriji, ponudili su mu ulogu u filmu koji će ga proslaviti, „Dvanaest žigosanih“.

Njegov proboj na međunarodnu scenu dogodio se 1967. godine sa ulogom u filmu "The Dirty Dozen" (Prljavi tucet). Ubrzo nakon toga, postao je poznat po svojoj ulozi u kultnom ratnom filmu "MAS*H" (1970), gde je igrao kapetana Benjamina Franklina "Hawkeye" Piercea.

Tokom 1970-ih i 1980-ih godina, Saterlend je nastavio da igra u brojnim značajnim filmovima, uključujući "Klute" (1971) sa Džejn Fondom, "Don't Look Now" (1973), "Invasion of the Body Snatchers" (1978), i "Ordinary People" (1980). Njegove uloge bile su raznovrsne, obuhvatajući sve od trilera i horora do drama i komedija.

Saterlendova karijera nije usporila ni u kasnijim godinama. Pojavljivao se u popularnim filmovima kao što su "A Time to Kill" (1996), "The Italian Job" (2003), i "The Hunger Games" serijal (2012-2015), gde je igrao predsednika Coriolanusa Snowa. Takođe je bio aktivan na televiziji, glumeći u serijama kao što su "Dirty Sexy Money" i "Trust".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs