PRAVA DAMA

PREŠLA U ISLAM ZBOG MUŽA, RODILA MU 4 DECE, ON JE SRAMNO OSTAVIO: Životna priča omiljene jordanske princeze ODUŠEVLJAVA

Ko je dama koja je pre nekoliko dana imala počasno mesto na venčanju jordanske princeze Iman?

Ljubav
09:41h Autor:
PREŠLA U ISLAM ZBOG MUŽA, RODILA MU 4 DECE, ON JE SRAMNO OSTAVIO: Životna priča omiljene jordanske princeze ODUŠEVLJAVA
Životna priča omiljene jordanske princeze Mune, Foto: KEYSTONE PICTURES USA / ZUMA PRESS / PROFIMEDIA

Pre samo nekoliko dana održalo se venčanje kakvo arapski svet ne pamti! Naime, ćerka kraljice Ranije i kralja Abdulaha izgovorila je sudbonosno "da" svom dugogodišnjem partneru Džamilu Aleksandru Termiotisu, vrlo bogatom mladiću iz Njujorka.

Svadba princeze Iman okupila je sam krem jordanskog društva, ali posebno mesto na ovom svečanom događaju imala je jedna žena - njena baka. Najomiljenija žena u Palati, ali i među članovima kraljevske porodice blistala je od srećna na venčanju svoje unuke, posebnom otmenošću i odmerenošću izazivala je oduševljenje prisutnih.

Kraljica Ranija
foto: PPE / Sipa Press / Profimedia

Ko je, zapravo, čuvena princeza Muna?

Pokojni jordanski kralj Husein bio je veliki zavodnik i šarmer, te se ženio četiri puta. Ali, njegova najvoljenija supruga bila je baš Muna al Husein.

Princeza Muna rođena je kao Antoanet Avril Gardiner, u Čelmondistonu, u engleskom Safoku 1941. godine. Budući da je njen otac Volter Gardiner, s kojim je delila nadimak Toni, bio potpukovnik u Vojsci, dosta je kao dete putovala, pa se školovala u Kuala Lumpuru. Talentovana je za mnoge stvari, a iznenadiće vas činjenica da je postizala sjajne uspehe u hokeju.

Princeza Muna
foto: KEYSTONE PICTURES USA / ZUMA PRESS / PROFIMEDIA

Kako je upoznala kralja Huseina od Jordana?

Kralj Jordan dopustio je da njegova vojska učestvuje u snmanju filma "Lorens od Arabije", te se ponekad pojavljivao na setu da vidi kako napreduje projekat. Kako je Toni bila asistentkinja i sekretarica, kontakt između njih dvoje je bio neizbežan. Međutim, postoje priče da su se poznavali i od ranije, jer joj je otac bio jedno vreme vojni konsultant u Jordanu.

Iako je već imao ženu Dinu bint Abdul-Hamid, sa kojom je bio u braku 2 godine, Gardinerova ga je očarala na prvi pogled. Čini se da je odmah znao da će mu postati druga supruga, ali već na samom početku naišli su na veliki problem - nikako mi nije bilo dozvoljeno da odvede pred oltar devojku koja je druge vere.

Prelazak u islam

Zbog velike ljubavi Toni se odrekla hrišćanstva i prešla u islam, postavši princeza Muna. Mada, postoje brojne spekulacije da do promene vere nikada nije došlo.

Par se venčao u Amanu 25. maja 1961. godine, već naredne su dobili sina Abdulaha, današnjeg kralja Jordana, zatim 1963. sina Fejsala, a potom 1968. blizance Ajšu i Zeina.

Krah ljubavi

Samo tri godine od rođenja blizanaca 1971. njihova ljubav je doživela kraj, te su se u miru razišli. Kralj Husein nije mnogo tugovao, pa je vrlo brzo na skromnoj ceremonji oženio Aliju Tukan. Venčanju je prisustvovalo samo dvanaestoro ljudi, a svojoj trećoj supruzi deo dodelio titulu kraljice, koju nije imala ni jedna prethodna.

1 / 5 Foto: BALKIS PRESS/ABACA / SHUTTERSTOCK EDITORIAL / PROFIMEDIA

Sa druge strane, posebno poštovanje jordanskog naroda je zadobila je kada je posle razvoda ostala u Amanu, iako je rođena i odrasla u Velikoj Britaniji. Posvetila se porodici i nastavila je da živi kao princeza Muna. Posle razvoda dobila je starateljstvo nad svom decom, kao i palatu Human u kojoj je boravila svojevremno. Nemamo često priliku da je vidimo u javnosti, obično se pojavljuje u društvu sina Abdulaga i snaje Ranije na humanitarnim dešavanjima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs