SAZNAJTE VIŠE

BAJKOVITE PRIČE SA DVORA! OVO SE STVARNO DESILO: Njegova baka je znala da je ona dijamant kakav se retko nalazi! (FOTO)

O venčanjima prinčeva i princeza slušamo od malih nogu - kao deca upijali smo te motive iz bajki koje su se vrtele oko raznih zapleta kojima je kruna bilo venčanje na dvoru dok celo kraljevstvo slavi.

Vip priča
09:38h Autor:
BAJKOVITE PRIČE SA DVORA! OVO SE STVARNO DESILO: Njegova baka je znala da je ona dijamant kakav se retko nalazi! (FOTO)
Kraljica Ranija i kralj Abdulah, Foto: Profimedia

Jednako raskošnih venčanja ima i danas (na primer, izgovaranje "da" članova britanska kraljevske porodice ne prati ne samo Velika Britanija nego i svet) premda ima i onih mnogo skromnijih - ni kraljevske porodice nisu kao što su nekad bile... Na primer, japanska princeza Mako koja se udala u skromnoj ceremoniji u kancelariji sličnom bilo kojem u nekoj našoj opštini.

Naravno, stroga pravila plemstva danas su itekako promenjena pa su izbori "običnih žena" za kraljevske supruge, i obratno, sve češći i sve manje šokiraju.

Bajka o Pepeljugi živi i dalje, a ovo su najlepše ljubavne priče s dvorova.

Megan Markl i princ Hari

Megan Markl bila je američka glumica, sa strašću prema humanitarnim i feminističkim ciljevima. Hari je bio buntovni princ koji je postao vojnik i najpoželjniji neženja na svetu. U leto 2016. njih je dvoje upoznao zajednički prijatelj. "Lepa Megan samo se spotakla i upala u moj život", rekao je posle Hari koji je odmah znao da je ona "ta". Nakon samo dva sastanka, par je otišao u Bocvanu, da kampuje pod zvezdama. Par se od prvog dana suočio s nepodnošljivom medijskom hajkom zbog koje je princ novinare optužio da su Megan podvrgli "talasu zlostavljanja i uznemiravanja". Hari je u decembru 2017. kleknuo na koleno i zaprosio Megan dok su pekli piletinu u svom domu u Kensingtonskoj palati.

Venčanje u Vindzoru u maju 2018. trebao je biti lep, tradicionalan spektakl, a publika je dobila gospel hor, tamnoputu čelistkinju i vatreni govor biskupa Karija. Novopečeni vojvoda i vojvotkinja od Saseksa dobili su i novi dom u Vindzoru, a uskoro je procurila i vest da će kraljici Elizabeti II. uskoro podariti sedmog naslednika u nizu. Ali ništa nije pomoglo; par je proglašen crnim ovcama establišmenta i jednog dana oni su spakovali kofere i otisnuli se preko Atlantika u potrazi za boljim životom.

Maksima od Holandije i princ Viljem-Aleksander

Kad je u aprilu 1999. holandski princ Viljem-Aleksander ušetao na zabavu u Sevilji, pojma nije imao da će mu se život okrenuti naglavačke. Među gostima bila je i argentinka Maksima, koja se u Španiji odmarala od posla u Deutsche Bank. Par je počeo da razgovara, ali Viljem-Aleksander joj je prećutao najbitnije, da je on princ. Kad joj je kasnije otkrio ko je, ona je prasnula u smeh, misleći da se šali.

Njih dvoje ponovo se sreli nekoliko nedelja kasnije u Njujorku i tu je procvetala i njihova romansa. Maksima se s posla u Njujorku ubrzo preselila bliže princu u Belgiju i zaposlila u kancelarijama Evropske unije u Briselu. Njihova je veza bivala sve čvršćom da bi martu 2001., dok se par klizao na zaleđenom jezeru u blizini palate Huis ten Bosch, Viljem -Aleksander odveo Maksimu do mesta na kojem je sakrio ruže i šampanjac i tamo je zaprosio. Par se venčao 1. februara 2002. u amsterdamskoj Nieuwe Kerk, a s godinama su dobili i tri princeze: Amaliju, Aleksiju i Arijanu. A da bi se udala, Maksima je morala da pređe preko činjenice da joj tata neće voditi do oltara. Bio mu je zabranjen ulazak u Holadniju jer je osamdesetih bio važan točak u diktaturi vojne hunte koja je godinama žarila i palila Argentinom.

Kristijan od Hanovera i Alesandra de Osma

Dok su oči znatiželjnog sveta te 2017. bile uprte u najavljeno venčanje princa Harija i njegove odabranice Megan, tiho i bez pompe u londonskoj matičnoj kancelariji svoje "da" izgovarali su Kistijan od Hanovera i Alesandra de Osma.

Par se upoznao još 2005. godine, kada mu je ona, tada 14-godišnja devojčica, bila vodič tokom jednog od njegovih poseta Peruu. Ali, te su počeli da se zabavljaju godinama kasnije i potom uselili u zajednički stan u Madridu.

Verili su se u aprilu 2017. i građanski brak sklopili u decembru. On je sin Šantal Hočuli, naslednice švajcarskog čokoladnog carstva, i Ernsta Augusta, princa od Hanovera i drugi u redu za presto na koje nikad neće sesti. Štaviše, kao daleki potomak kraljice Viktorije, on je i u liniji nasleđivanja britanskog prestola. Ona je pak advokatica i bivša manekenka, a njen je otac direktor Hermesa, ugledne peruanske finansijske institucije. Iako nikad neće doći do krune, Kristijana i Alesandru pamtiće se po ponovljenoj svadbi u Peruu, koja je u skladu s lokalnim običajima trajala puna tri dana.

Za budućnost ne moraju da strahuju; ona je vlasnica vlastite marke torbica Moi&Sas, on je diplomirao poslovnu administraciju, a tata mu je ostavio deo poseda s dvorcem Marienburg, da mu se nađe.

Hakun Magnus i Mete-Marit

Prestolonasljednik Hakon Magnus jedno je od dvoje dece Haralda V. iz dinastije Šlevig-Holstein-Sonderburg-Gluksburg i Sonje od Norveške, a njegova supruga Mete-Marit sad je princeza, mada njenim žilama ne teče ni kap plave, plemićke krvi.

Ali, zato je njihova ljubav velika, a priča prava filmska.

Par se upoznao 1999. daleko od dvora, na muzičkom festivalu Quart. Da princ ima devojku, prijalo je svima, ali mnogima se nije dopala izabranica njegovog srca. Na to što je je obična devojka mogli su da zažmure na jedno oko, ali da princeza postane samohrana majka sina od četiri godine? A da skandal bude veći, a sramota neizbrisiva, ona je bila konobarica sumnjive, ilegalne prošlosti uz čije se ime vežu partijanja i uživanje opijata. Nije baš pomoglo ni to što joj je otac oženio striptizetu, upola mlađu od njega.

Ali, u ime ljubavi Hakon je razmišljao o tome da se odrekne i titule i norveške krune. Situaciju je izvukla Mete-Marit. Obratila se javnosti, priznala grehe iz mladosti posula se pepelom. "Bilo je to skupo iskustvo i trebalo je mnogo vremena da prebrodim sve. Nadam se da ćemo sada prestati da pričamo o mojoj prošlosti", rekla je i osvojila srca podanika krune. Pa kad su mladenci tog 25. avgusta 2001. godine ulazili u crkvu, hiljade je Norvežana glasno skandiralo njeno ime, slaveći venčanje budučeg kralja i kraljice, bivše parti devojke.

Princeza Viktoria i daniel Vestling

Kada je kralj Gustav XVI. u februaru 2009. godine objavio venčanje svoje ćerke, 32-godišnje princeze Viktorije, narod je slavio pred palatom, a internet stranica kraljevske porodice srušila pod opsadom znatiželjnika.

Švedska prestolonaslednica bila je miljenica nacije, ali njen je izabranik bio čudan izbor. Daniel Vestling je po zanimanju fitnes-trener i dolazi iz sela za koje gotovo niko u Švedskoj nikad pre nije čuo. Mama mu je radila u opštini, tata u lokalnoj banci. Čovek kojem će udeliti titulu "njegove kraljevske visosti, princa Švedske i vojvode od Vastergotlanda" studirao je na fakultetu za fizičku kulturu. Pokrenuo je i vlastiti studio u kojem su tela tesale pripadnice štokholmskog visokog društva, među njima i švedska prestolonaslednica.

Nije to bila ljubav na prvi pogled; osećanja su rasla s godinama. Ljudi su se u početku bunili, nadajući se da princeza ne misli ozbiljno, da je to mladalački hir i da će je proći. S vremenom su i drugi shvatili da je baš Danijel pravi čovek za Viktoriju. Nacija se ne seća da je videla srećnije lice od princezinog nakon veridbe. A onda je usledio šok: zbog urođene mane, Danijelu su morali da urade transplataciju bubrega njegovog oca. Operacija je bila uspešna, baš kao i brak fitnes-trenera i princeze koja je odrastala čitajući Pipi Dugu čarapu.

Princeza Mako i Kei Komuro

Novcem se ne može kupiti ljubav, kaže pesma i pokazuje primer japanske princeze Mako. Ona je ravnodušno bila odbila 1,3 miliona dolara, koliko su joj Japanci bili spremni platiti abdikaciju zbog udaje za Keija Komura.

Par se verio još 2013., ali svoju nameru da se venčaju rastezali su sledeće četiri godine, ne svojom krivicom. Tradicionalni Japanci toliko su se protivili vezi plemkinje i običnog momka da joj je otac morao uskratiti svoje odobrenje za brak. Zbog javne osude Mako je čak obolela od PTSP-a, ali ipak nije odustajala od svog cilja.

Mako i njen suprug nisu želeli veliko, burno venčanje jer "njihov brak ne slavi mnogo ljudi". Osim povređenih ponosa, za Carstvo zapravo i nije bila neka velika šteta to što se princeza odriče titule, samo da se uda za voljenog. Prema japanskom zakonu, žene ionako nemaju pravo na presto, ta se mogućnost nasleđuje po muškoj liniji.

Princeza Mako danas je gospođa Komuro i njih dvoje sada žive u Njujorku.

Komuro je diplomirao pravo na Fordhamu, zaposlio se u advokatskoj kancelariji Lowenstein Sandler LLP i nestrpljivo ček rezultate državnog pravosudnog ispita. Mako je magistrirala muzeologiju i radila je za Muzej u Tokiju. U braku je prvo morala da dobije pasoš jer je članovi japanske kraljevske porodice nikad nisu morali da imaju dokumenta.

Leticija Ortiz Rokasolano i Filip VI.

Lepa, obrazovana, uspešna i žena istančanog ukusa, Leticija postala je miljenica nacije čim je objavila veridbu sa španskim prestolonaslednikom Felipeom. A otkako je nakon očeve abdikacije Felipe preko noći postao kralj Filip VI., najveća mu je podrška baš ona - bivša novinarka, voditeljka vesti i magistar audiovizealnih komunikacija.

Leticija je bila izvrsna novinarka i voditeljka. Javljala se iz Iraka, bila u Americi 11. septembra. Ali život joj se promenio otkako je stigla na sever Španije kako bi objavila priču o mogućoj ekološkoj katastrofi zbog potonuća tankera Prestige. Tamo se pojavio i zabrinuti princ i odjednom se, na mestu nacionalne katastrofe, dogodila ljubav.

Felipe i Leticija razmenili su brojeve, a ona je na susret pristala nakon četvrtog poziva. Punih godinu dana vezu su držali u tajnosti. A kad su napokon objavili veridbu, javnost se šokirala; pojma nisu imali da njihov princ ima i privatni život. Venčanje iz 2004. prenosilo se širom sveta. Nikome tada nije previše smetalo što je ona već izašla iz jednog braka, jer nije bio crkveni pa se ni ne računa. Ali neki joj prebacivali tajne ljubavnike i odbojan stav prema crkvi i monarhiji, pa čak i navodni pobačaj.

Kraljevska je porodica već dugo na stubu srama, na toj "republikanki na dvoru" sad je da pobaca sve kosture iz dvorskih ormara i opere monarhijski prljavi veš.

Ranija i Abdulah II.

Jordanska kraljica Ranija ne pleni pažnju samo svojom lepotom, gracioznošću ili modnim stilom. Još je važnije to što jedna od najuticajnijih žena na svetu govori o pravima žena. To je glavna misija supruge kralja Abdulaha II. s kojim u skladnom braku živi več četvrt veka. Mnogi njihovu ljubavnu priču smatraju jednom od najlepših na svetu...

Nakon početka zalivskog rata Ranija je s porodicom napustila Kuvajt i pobegla u Jordan. Tadašnjeg princa Abdulaha bin Al-Huseina upoznala je 1993. na zabavi koju je organizuovala njegova sestra, princeza Aiša. Abdulah joj se dopao jer imao neodoljiv osmeh i energiju kojom ju je privlačio poput magneta. Ni on nije ostao hladan, čak šta više. Bila je to ljubav na prvi pogled i njih su dvoje ubrzo sklopili brak.

Ranijom je posebno bila oduševljena Abdulahova baka koja joj je rekla: ''Ti si dijamant koji će postati deo porodice Hašemita". Princ Abdulah zapravo uopšte nije trebalo da postane kralj. To je trebalo da pripadne njegovom starijem bratu Hasanu, ali ga je kralj na samrtnoj postelji proglasio naslednikom trona.

"Biti kraljica je posao koji nema veze s krunom, dvorcima i vožnjom u kočiji. Obavezala sam se jordanskom narodu da ću mu služiti najbolje što znam i svaki dan dajem svoj maksimum", rekla je Ranija na svoj 50. rođendan. Ona otvara tabu teme i skloništa za zlostavljanu decu, a suprug ju je proglasio i pukovnicom jordanske vojske. Mnogi veruju da kralj-reformator zapravo sluša njene savete. Ona zna šta hoće, a on to sprovodi u delo. Pa zar nisu savršen par?

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs