Baka Milka ima 91 i najstarija je brodarka na Savi: Duplo mlađi ne mogu ni da joj pariraju, a ovo je njen izvor života

Baka Milka je najstarija brodarka na Savi. U desetoj deceniji gazi bez problema i dokazuje da su godine samo broj.

Lifestyle
21:39h Autor:
Baka Milka ima 91 i najstarija je brodarka na Savi: Duplo mlađi ne mogu ni da joj pariraju, a ovo je njen izvor života
Foto: Printskrin@Nezavisne novine/Facebook

Milka Ivaštanin (91) iz Kozinaca kod Gradiške, koja je ušla u desetu deceniju, upravlja na Savi brodom od 250 konjskih snaga. Vlasnik ovog plovila je njen sin Nebojša kojem uopšte nije čudno, što je baka Milka za upravljačem.

“Cijela naša porodica, sve generacije, odlično se snalaze na vodi. To nam je u krvi i tradiciji. Rođeni smo u Orubici, na obali Save, gdje imamo staro kućište. Naši preci su živjeli na Savi i od Save”, kazao nam je Nebojša, bivši pripadnik Državne granične službe BiH, a sada penzioner.

Milka Ivaštanin
foto: Printskrin@Nezavisne novine/Facebook

Njegova majka Milka kaže za sebe da je stari skeledžija. Sa suprugom Dragom, održavala je skelu od hrvatske do bosanske Orubice, susjednih naselja istog imena, nekada u jednoj a sada u dvije države.

“Prevozili smo, tamo i ovamo, đake, radnike, seljake, putnike, onda zaprege sa konjima. Sve to radili smo ručno veslajući. Kada smo, kasnije kupili Tomosov motor od četiri konja, bio je to veliki napredak. Od toga smo živjeli, djecu školovali,” ispričala nam je baka Milka, kojoj je prevoz preko Save bio, kako reče, prvi i najvažnjiji porodični biznis.

“Bili smo registrovani za taj posao, nismo radili na divlje. Naša kompa, kako se kod nas kaže za skelu, zvala se Orubičanka. Radili smo od 1955. do 1980. godine,” podsjeća Milka Ivaštanin. Upravljanje modernmim i snažnim brodom, za nju je rekreacija.

“A šta bi drugo bilo nego rekreacija. Jednim prstom može da se vozi, ne treba tu neki veliki napor, samo iskustvo i znanje. I svoje sinove Nebojšu i Božu, naučila sam, zajedno sa pokojnim suprugom Dragom, da vole Savu, da upravljaju čamcima i brodovima,” pohvalila nam se baka Milka, vitalna starica koja Savu voli i poštuje, zato što je na njenim talasima odrasla i u njima pronašla izvor života.

Stil/Nezavisne novine

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs