najpoznatiji Muzej na svetu

Luvr: Riznica umetničkih dela i istorije, za sve koji gaje ljubav prema umetnosti, mistici i avanturi!

U Francuskoj 1793. godine palata Luvr proglašena je muzejom i otvorena je za narod. Najposećeniji je muzej na svetu, sa u prosečnih petnaest hiljada posetilaca dnevno! VIše od pola njih su stranci

Zanimljivosti
Autor:
Luvr: Riznica umetničkih dela i istorije, za sve koji gaje ljubav prema umetnosti, mistici i avanturi!
Luvr, Foto: Profimedia

U romantičnom Parizu, na desnoj obali reke Sene, u oblasti prvog arondismana leži palata Luvr, čiji deo je pretvoren u muzej. Palata Luvr nastala je od utvrđenja građenog u 12. veku, koje se postepeno proširivalo, a danas se sastoji od tri krila - Rišelje, Viši i Denon. Ostaci ovog utvrđenja mogu se videti u podrumu današnjeg muzeja.

Iako je vremenom tvrđava Filipa II postala dom kraljevskih porodica, 1682. kralj Luj XIV odlučio je da se useli u dvorac Versaj. Luj XIV, poznat pod nadimkom "Kralj Sunce" i "Veliki Luj" bio je okrenut sjaju i raskošu, pa je nadogradio lovačku kuću svog oca i pretvorio je u spektakularni dvor, centar francuske veličanstvenosti koji će fascinirati plemstvo i strane državljane. Dvor Luvr bio je lep, ali Luj je Versaj pretvarao u ograđeni novi svet sjaja i raskoši. Dvorjani su živeli u preteranom luksuzu, veličanstveno obučeni večito su igrali na balovima. Luvr su ostavili kao skladište umetnina.

Luvr je najposećeniji muzej na svetu i u 2014. godini: Rekord ponovo oboren!

Luvr
Luvrfoto: profimedia

Medjutim, Luj XIV nije bio samo kralj sjaja i kiča i uzdizao dvorove, već je ratovao u velikim ratovima i istovremeno uzdizao kulturu i novo života u Francuskoj. Zako je nakon prelaska u Versaj u napuštenom Luvru osnovao Kraljevsku akademiju slikarstva i skulpture, kojoj je pripojio i umetničku radionicu tapiserija iz koje su kasnije potekli gobleni. Prema slikarima i književnicima bio je darežljiv kao i prema svojim dvorjanima. Za njegovo vreme stvarali su veliki umetnici Molijer, Lafonten, Lili, Rigo, Minjar... Toliko je uzdigao kulturu i način života da su svi želeli da ih oponašaju na svojim dvorovima, a francuski jezik proširio se kroz Evropu kao jezik elite.

Luj XIV smatran je arogantnim kraljem luksuza, ali na samrti je izgovorio "Ja umirem, ali država ostaje", čime je ukazao da je za života radio i unapredio svoju državu i narod.

Godinama kasnije, nakon iscrpnih ratova i bede, kada se luksuzan način plemstva smučio običnom narodu, za vreme Francuske revolucije, Nacionalna skupština Francuske odlučila je da Luvr postane muzej i otvorila vrata ovog zdanja za sve ljude. Izložili su 537 slika koje su većim delom pripadale konfiskovanoj kraljevskoj i crkvenoj imovini.

Pisali su joj ljubavna pisma, ubijali se zbog neuzvraćene ljubavi: 14 činjenica o doslovno neprocenjivoj Mona Lizi koje sigurno niste znali!

Mona Liza
Mona Lizafoto: Wikipedia

Za vreme okupacije, Hitler je ušao u Luvr nadajući se da će uzeti najvrednije umetnine, ali na njegovo iznenađenje, veliki deo Francuzi su uspeli sakriti pre njegovog dolaska.

Vremenom se zbirka uvećavala. Danas Luvr ima zbirku od 445 000 predmeta, od kojih je izloženo 35 000, a procenjuje se da bi posetiocima trebalo pet dana da bi obišli muzej i na odgovarajući način pogledali dela. Turisti svakodnevno okupiraju Luvr. Na zvaničnom sajtu piše da garantuju ulaz u roku od 30 minuta. Trebate odlučiti šta želite da pogledate i pažljivo isplanirati obilazak. Zbirka muzeja razvrstana je u šest odseka: egipatski, grčki i rimski, orijentalni antikviteti, slike, skulpture, umetnički predmeti. Cena ulaznice je oko 17 evra.

Najbolje obučena žena plave krvi: Kraljica Ranija u poseti Parizu! (FOTO)

Miloska venera
Miloska venerafoto: profimedia

U zbirci muzeja je i svima poznata Davinčijeva slika Mona Lize, ili "Đokonde". Dug je bio njen put do Luvra - od ateljea Leonarda Da Vinčija, kupovinom francuskog kralja Fransoe I stigla je u Francusku, ali je boravila u palatama Fontenblu i Versaj, pre nego što je za vreme revolucije doneta u Luvr. 1911. dogodila se krađa Mona Lize, koja je dve godine bila odsutna zbog lopova iz Italije koji su želeli da vrate ovo veliko delo u domovinu. To nije previše uticalo na Luvr koji ima mnogo čime da se diči. Poznata dela u Luvru su Miloska Venera i Nika sa Samotrake. Osim umetnina, još jedna atrakcija je i navodni duh ubijenog sluge porodice Mediči, koji boravi u ovoj palati i traži osvetu.

Šokantno: Pacovi okupirali park kod Luvra (FOTO)

Nika, boginja pobede
Nika, boginja pobedefoto: profimedia

Pored zbirke u muzeju, veličanstvenost same palate i njenog okruženja dovoljna je doza lepote i umetnosti. Palata u obliku potkovice, pored pariske reke, a u dvorištu je čuvena staklena piramida, delo koje je poručio francuski predsednik Miteran, završena je 1989. i služi kao glavni ulaz u muzej. Oblik piramide arhitekla je odabrao zbog simbolike koja datira još od drevnih vremena - piramide još od Egipta predstavljaju grandioznost i simbol moći, ali kako bi se približila narodu i modernoizovala napravljena je od stakla. Pored velike piramide nalaze se još dve manje. Po njima ćete uvek prepoznati Luvr, a i jedan su od najfotografisanijih motiva iz Pariza, nakon Ajfelove kule.

(Stil.kurir.rs)

Veličanstveni muzej Luvr Abu Dabi otvara se u novembru! (FOTO, VIDEO)

Staklene piramide
Staklene piramidefoto: profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs