Slika koja priča 1.000 priča!

Pisali su joj ljubavna pisma, ubijali se zbog neuzvraćene ljubavi: 14 činjenica o doslovno neprocenjivoj Mona Lizi koje sigurno niste znali!

Mona Liza čuveno je remek-delo italijanskog slikara Leonarda da Vinčija, renesansnog slikara. Izrađena je uljanom tehnikom na drvenoj ploči od topole. Predstavlja portret mlade firentinske dame, Lize del Đokondo.

Zanimljivosti
10:56h Autor:
Pisali su joj ljubavna pisma, ubijali se zbog neuzvraćene ljubavi: 14 činjenica o doslovno neprocenjivoj Mona Lizi koje sigurno niste znali!
Mona Liza, Foto: Profiemdia

Misteriozan osmeh i fascinantnost učinili su slavnu "Mona Lizu" jednom od najslavnijih i najčuvenijih žena u istoriji sveta, ali i slika u slikarskoj umetnosti.

Leonardo da Vinči, italijanski slikar, arhitekta, pronalazač, vajar, mislilac, matematičar, inženjer i autor portreta "Mona Lize" učinio je najpoznatijom slikom -portretom na svetu.

15. aprila 1452. godine gotovo pre 566. godina, na svet došao najveći genije renesanse Leonardo da Vinči zbog toga vam predstavljamo 14. zanimljivosti vezanih za slavnu Mona Lizu.. 1. Ako niste znali, Mona Lisa nije ime žene sa slike. Na slici je portret Lise Gerardini čiji je bogati suprug Frančesko Del Đokondo naručio njen portret, a manje poznato ime slike je "La Đokonda". Naziv Mona Liza (ili Mona Lisa kako je zovu Italijani) prevodi se kao "Moja dama Lisa".

2. Napoleon je bio zaljubljen u Mona Lizu, a zatim i u njenog potomka. Slika Mona Lize jedno vreme bila je okačena u spavaćoj sobi francuskog cara, a po pričama i legendi Napoleon je sate provodio zureći u sliku diveći se lepoti Mona Lize. Tvrdi se da se Napoleon zbog svoje fascinacije slikom čak i zaljubio u lepu Italijanku Terezu Gordanji (Terezu Guadagni) koja je bila potomak Lise Gerardini.

Misterija zvana Mona Liza: Žena sa nedovršenim osmehom!

foto: Shutterstock

3. Slika Mona Lise iznenađujuće je mala. Uticaj Mona Lize na kulturu je ogroman, ali slika je manja nego što je mnogi zamišljaju. Dimenzije ovog ulja na drvetu su 76,8cm x 53cm, a teži osam kilograma. 4. Obrve Mona Lize tema su rasprava. Postojale su tvrdnje da Mona Liza nema obrve, jer su pripadnice visokog staleža u to doba pomodno skrivale ili uklanjale obrve. Drugi su tvrdili da je nepostojanje obrva dokaz da je reč o nedovršenom remek-delu. Međutim, detaljnim digitalnim skeniranjem slike 2007. godine otkriveno je da je da Vinči naslikao Mona Lizi obrve i trepavice, ali su s vremenom izbledele i bile "žrtva" restauracija tokom prošlih vekova.

5. Kada je portret "Mona Lize"prvi put izložen u javnosti u Luvru davne 1815. godine hipnotisao je mnoštvo muškaraca koji su slici donosili cveće, ili joj pisali pesme i strastvena pisma. Hrlili su u Luvr kako bi zurili u njene bistre i vatrene oči. Mona Liza čak ima svoju elektrtonsku poštu u kojoj se čuvaju brojna ljubavna pisma koja i danas prima.

Nastavak pročitajte na sledećoj strani!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs