budite ponosni na sebe

Monotonija na poslu: 5 načina da postanete produktivniji i zadovoljniji svojim radom!

Posao ne mora da predstavlja obavezu, već šansu za samoispunjenje i potvrdu sopstvene vrednosti

Zanimljivosti
Autor:
Foto: Shutterstock

Većina ljudi svoj posao vidi kao dosadan i bez perspektive, a poslovnu atmosferu kao ispunjenu iritantnim ljudima i prohtevima šefa. Sa obzirom na to da retko ko može jednostavno da ustane od stola i da otkaz, i da ne možemo da promenimo ćud šefa, kolega i prirodu svog posla, moramo da smislimo druge načine da smanjimo nezadovoljstvo

 

Jedan od načina je da shvatimo da imamo moć da promenimo sopstvenu perspektivu. Promena načina razmišljanja o poslu ima više prednosti: biće nam manje dosadno, osećaćemo se ispunjenije, i samim tim će sati provedeni u kancelariji brže da prolaze. Evo kako možete korak po korak da promenite odnos prema poslu:

 

Ne dozvolite da vam sole pamet lošim savetima: Vaša karijera je vaša stvar!

 

1. Prestanite da ogovarate šefa sa kolegama

foto: Profimedia

Iako je lakše da frustracije vezane za šefa izbacimo putem ogovaranja sa kolegama, to ne može da nam pomogne da rešimo problem. Grupna negodovanja su neprofesionalna, i time samo produbljujemo mržnju.

 

Ako vam je ogovaranje ipak preko potrebno, pričajte o problemima sa posla sa prijateljima koje poznajete van poslovnog okruženja. Oni će vas saslušati, neće dodavati negativne utiske, i uz to imaju objektivniju perspektivu od kolega. 

 

2. Pronađite pozitivne strane

 

Iako se možda ne bavite poslom iz vaših snova, posao kojim se bavite neminovno ima barem jedan zadovoljavajući aspekt. Fokusiranje na pozitivne strane pomaže nam da lakše obavljamo dosadnije poslove.

 

Kada god možete, probajte da pronađe pozitivne strane posla i zapišite ih u svesku ili u telefon. Pravljenje liste stvari koje sa nestrpljenjem očekujete da odradite kada se ne osećate inspirisano može da vam obezbedi srećniju i vedriju perspektivu.

 

3. Nagradite sebe

foto: Thinkstock

Napravite izazov sami sebi, a kada ga ispunite, častite se. Na primer, probajte da se ne žalite na posao nedelju dana, ili da ne zakolutate očima kada vas šef zamoli da uraditi nešto što je vama besmisleno. Ako uspete da izdržite, nagradite sebe sa lepom kafom, manikirom ili kupkom sa mehurićima. 

 

4. Preuzmite novi zadatak

 

Ako je prošlo više vremena od kada ste imali nove zadatke, potražite načine da proširite svoje obaveze. Predložite šefu neki poslovni projekat. Ovakvi postupci vas ne stavljaju samo u moguću poziciju za unapređenje, već sama mogućnost da imate nešto sveže i novo da obavite može da vas izazove da radite vrednije, što zauzvrat, može da vodi generalnom većem zadovoljstvu na poslu. 

 

5. Dobro se zabavite tokom slobodnog vremena!

foto: Thinkstock

Još jedan način da se bolje osećate na poslu jeste da osigurate da ćete se zabaviti u slobodno vreme! Dobra osećanja koje skupljamo za vreme provoda mogu da nas prate i tokom radnog dana.

 

Isplanirajte barem jednu zabavnu aktivnost svake nedelje i obavezno se držite rasporeda (oduprite se izazovu da legnete na kauč čim dođete kući!). Osećaj zadovoljstva i ispunjenosti preneće se na radno mesto gde ćete biti samouvereni i podsetićete sami sebe da se vaš život ne vrti samo oko posla.

 

Sve se može kad se hoće: 10 poučnih lekcija iz filma Pravna plavuša!

 

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs