Obratite pažnju

Ne dozvolite da vam sole pamet lošim savetima: Vaša karijera je vaša stvar!

Čini vam se da vas sa svih strana saleću prijatelji sa dobronamernim savetima u vezi sa karijerom, ali najbolje je da poslušate samo sebe
Zanimljivosti 28.02.2014. - 10:37h Autor: bizlife.rs

Ovo su saveti koje svakodnevno čujete od prijatelja, porodice, kolega pa čak i potpunih stranaca, iako dobronamerni oni nisu nužno dobri. Evo i razloga zašto ih ne treba poslušati:

 

Napusti posao ukoliko te ne ispunjava

 

Svako želi da nađe posao koji voli i koji ga ispunjava, ali ponekad je put ka tome dug. Početnički poslovi od vas zahtevaju da izvršavate najgore zadatke pre nego što vam se pruži prava šansa. Ukoliko ipak shvatite da posao nije za vas, nemojte davati otkaz već iskoristite to vreme da prvo pronađete bolji posao.

 

Nisi ti plaćen za to

 

Šefovi upozoravaju da mladi koji dižu nos kada se od njih traži da urade nešto što nije možda u opisu posla, stvaraju lošu sliku o sebi. Ukoliko ozbiljno pristupite izvršavanju tih obaveza, zadobićete poverenje nadređenih, koji će vam kasnije davati ozbiljnije zadatke.

 

Pogledajte kako da se obučete za posao a da ne budete previše seksi.

 

Što ne "juriš vezu"?

 

"Bitno je imati vezu". To nije baš tačno. Pre nego što počnete da jurite veze, izgradite kvalitetne kontakte sa ljudima. Dobri kontakti mogu mnogo da pomognu ali se potrudite da vaše kvalifikacije, iskustvo i sposobnosti budu na odgovarajućem nivou.

 

Pričaj samo kad te nešto pitaju

 

Zaposleni bi trebalo da mogu iskreno da razgovaraju sa nadređenima. Nemojte da čekate da vas nadređeni pita da li postoji neki problem i nemojte da se suzdržavate od postavljanja pitanja ukoliko vam nešto nije jasno.

 

Upoznajte se sa kolegom kojeg svi mrze, tekst je OVDE.

 

Bitno je samo da imaš diplomu

 

Diploma jeste bitna, ali ponekad nastavljanje školovanja nije najbolji način za napredovanje u karijeri. Treba dobro da razmislite da li će vam ona pomoći da ostvarite svoje ciljeve i da li su potrošeno vreme i novac na nju vredni toga. Ponekad je specifična edukacija ili radno iskustvo bolje rešenje za vas.

 

Moraš da naučiš da radiš više stvari odjednom

 

Mladi koji su odrasli koristeći svu moguću savremenu tehnologiju mogu lako da upadnu u zamku pokušavajući da urade više stvari odjednom. Nemojte se zavaravati da ćete tako završiti više posla. Naš mozak najbolje funkcioniše kada rešava jedan po jedan problem.

 

Moraš početi negde

 

U lošoj ekonomiji mladi su često prinuđeni da rade poslove za koje su prekvalifikovani ili nemaju dodirnih tačaka sa karijerom kojoj streme. Eksperti upozoravaju da treba biti obazriv pri prihvatanju ovakvih poslova, jer može biti teže nego što mislite da se vratite prvobitnim planovima.

 

Kako da ne odložite posao, nego da sve završite na vreme pročitajte OVDE.

 

Zadrži se na tom poslu makar godinu dana

 

Vaš budući poslodavac mora da vidi da ste istrajni u nečemu što započnete, stoga ćete često čuti "ostani na tom poslu makar jednu godinu". Ali ako ste na tom poslu duboko nesrećni i preživljavate veliki stres, vaš rad će da trpi, i vi ćete da gubite samopouzdanje, što će loše uticati na dalji razvoj vaše karijere.

 

Pošalji CV svuda gde traže radnika

 

U potrazi za poslom najčešći savet koji ćete čuti je da se prijavite na što više oglasa, ali ovakvom strategijom gubite dragoceno vreme i energiju. Konkurišite za poslove koje biste stvarno radili.

 

Izbriši iz CV-ja sve što nije bitno za posao na koji konkurišeš

 

Šefovi kažu da je svako prethodno iskustvo bitno pri odabiru kandidata. Iako možda nemaju veze sa poslom na koji konkurišete, radna iskustva za koja nije potrebna kvalifikacija ili volontiranje mogu pokazati vaša interesovanja i bolje opisati vaš karakter potencijalnom poslodavcu.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...