Cenite sebe i udaljite se od takvih!

Najgori tip ličnosti na svetu: Otrovni manipulatori, posvađali bi dva oka u glavi!

Njihove potrebe su uvek najvažnije i iznad potreba svih drugih ljudi

Zanimljivosti
Autor:
Foto: Shutterstock

Kada jedna osoba u radnom kolektivu ima poremećaj ličnosti ili ponašanja, to se odražava i na posao i na zaposlene. Skoro na svakom poslu možete naći takvu osobu, ali je veoma bitno da znate šta da preuzmete ukoliko radite sa njom.

 

Naime, najteže ličnosti na koje možete da naiđete su – narcisi. Ovakve osobe se nameću kao centar pažnje u svakoj situaciji, imaju veoma visoko mišljenje o sebi i očekuju divljenje drugih. Narcisi su otrovni za radnu zajednicu i izuzetni su manipulatori. Oni često nose maske tako da ih ne možete lako uočiti. Pronađite ih pre nego što naruše moral zajednice.

 

Ovo je šest načina da ih prepoznate:

 

1. Svoje potrebe stavljaju ispred ostalih

 

Narcisi ne mare o tome šta je njihovim kolegama ili podređenima bitno. Osećaju se neprijatno kada treba sa nekim da se suoče i nikada se ne izvinjavaju. Ukoliko vam se ovo čini poznatim, polako se ogradite od te osobe. Ukoliko ona ne pokazuje poštovanje i ne gleda vas kao nekoga ko ima dostojanstvo, zauvek napravite rez sa tom osobom, koliko god teško bilo.

 

2. Ne mogu da izađu na kraj sa emotivnim izazovima

 

Oni će biti uz vas u dobrim trenucima, jer tada nema pritiska. Ali, ako se pojavi krizna situacija, ne očekujte da će biti tu za vas ili za vaš tim. Čućete da je "to za njih previše". Ovo vam je jasan pokazatelj o kakvoj je osobi reč.

 

Ne smete postati njihova igračka: 6 maski manipulatora i kako se zaštititi!

foto: Profimedia

3. Beže od odgovornosti

 

Kada mu neko skrene pažnju na grešku, narcis će žustro početi da se brani i pravda i daće mnogo izgovora i objašnjnja kako njegova ličnost ne bi bila narušena. Oni najčešće nisu prijatni prema osobi koja im skreće pažnju na nešto, čak je veoma često da istu osobu okrive za svoju grešku. Narcisi se ne izražavaju autentično i ne manjka im osuda za druge. Ovo nije vrsta profesionalne veze u kojoj treba da budete.

 

4. Daće vam nejasne i mešovite signale

 

Kod njih je stalno vruće-hladno. Jednog dana će vas hvaliti i tapšati po ramenu, drugog će biti hladni i nadrndani. Ukoliko primetite ove signale, bežite.

 

5. Slatkorečivi su, ali ne stoje iza svojih reči
 

Oni očaraju svakog kako bi ušli gde žele, a zatim sve podrede sebi i usmere i kolege da delaju tako, nakon čega polako počinje da dominira negativna energija na poslu. Protivotrov za slatkorečive jeste da sa pažnjom posmatrate, zapamtite ili dokumentujete njihove izjave. Malo obratite pažnju na ono što se priča i skrenite im pažnju da to činite tako da će i oni postati obazriviji. Ukoliko nešto zvuči previše lepo da bi bilo istina, verovatno i nije.

 

Vladeta Jerotić: Čovek postaje zrela ličnost tek kad ima ovih 6 osobina!

foto: Shutterstock

6. Veoma su kritični

 

Okriviće svoje kolege čak i za stvari koje su jednostavno morale da se dogode. Za njih ništa nije dovoljno dobro. Koliko god se neko trudio, ne može da im ugodi. U određenom trenutku ljudi počinju da sputavaju sami sebe plašeći se reakcije narcisa. Cenite sebe i udaljite se od takvih!

 

Šta da radite ukoliko vam je ovo šef?

 

Ne doživljavajte ih lično, shvatite da nije do vas, nego do njih, pričajte selektivno i ukoliko nemate ništa lepo da kažete, nemojte pričati, prihvatite da su oni jednostavno takve ličnosti i lepo isplanirajte kako da se odvojite od takvih ljudi.

 

Ukoliko je reč o kolegi

 

Takođe ne shvatajte ništa lično, upravljajte svojim očekivanjima i unapred se pripremite, odvojite svoje emocije iz cele priče i potražite podršku nadređenih.

 

Ovakvu kafu piju samo sadisti i psihopate: Stručnjaci šokirali svet!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...