Velika Marija Terezija

Carica bez krune: Uprkos protivljenjima sela na presto, rodila 16 dece, postala najmoćnija žena sveta!

Decu je tretirala s ljubavlju, ali ih je koristila kao pijune u dinastičkim igrama, a njihovu sreću je žrtvovala za dobrobit države

Zanimljivosti
Autor:
Foto: Wikipedia

Bila je najstarija nasledica dugovečne i moćne evropske vladarske porodice. Otac je dobar deo života proveo pokušavajući da joj obezbedi da upravo ona, iako žensko, nasledi presto, ali su svi zapravo očekivali da će, nakon što formalno sedne na tron, vladanje prepustiti suprugu i kasnije sinu. Marija Terezija nije uopšte imala takve planove!

 

Drugo, ali najstarije preživelo dete Karla VI, cara Svetog rimskog carstva, Marija Terezija se rodila rano u jutro 13. maja 1717. godine, nedugo nakon smrti svoga jedinog brata Leopolda.

 

Rođenje ženskog deteta izazvalo je veliko razočarenje kod cara i stanovnika Beča jer su svi sa nestripljenje očekivali muškog nasledika. Ispostavilo se, uzaludno.

 

Nakon Marije, car je dobio još dve ćerke i postalo je izvesno nešto, do tada nezamislivo - habzburški presto preuzeće, po prvi put u istoriji, žena!

 

Porodica Habzurga nije imala direktnih muških naslednika, a Karlo VI je sve učinio kako bi omogućio nasleđivanje prestola po ženskoj liniji što je na evropskim dvorovima 18. veka bio presedan. Otac joj je tzv. Pragmatičkom sankcijom iz 1713. godine omogućio da nasledi teritorije koje su se inače mogle nasleđivati samo po muškoj liniji i od strane muškaraca.

 

Tako se, ne bez borbi i protivljenja, dogodilo da je po njegovoj smrti 1740. godine Marija Terezija postane nadvojvotkinja Austrije, kraljica Ugarske, Češke, Hrvatske, Galicije i Lodomerije, nemačka kraljica, velika vojvotkinja Toskane, kratko vojvotkinja Lotaringije, vojvotkinja Mantove, Milana, Parme, Pjaćence i Gvastale, vladarka Austrijske Nizozemske i brojnih grofovija.

 

Kraljevske porodice koje je uništio incest: Rađali se bolesni i ludi, deca im umirala! (FOTO)

Marija Terezija sa 11 godina
Marija Terezija sa 11 godinafoto: Wikipedia

Carica bez krune

 

Ironično, Marija Terezija nikada nije krunisana krunom carice. Car je formalno bio njen suprug - Franc Stefan, a tek kada je on postao car Svetog rimskog carstva, Marija Terezija, ali samo kao supruga cara, dobija titulu carice.

 

Iako se od nje očekivalo da vlast prepusti mužu, a kasnije sinu Jozefu, koji su formalno bili njeni savladari u Austriji i Češkoj, Marija Terezija je bila apsolutni vladar svojih poseda i jedina žena u istoriji Habzburške monarhije koja je postala vladarka.

 

Marija Terezija je podsticala i sprovodila raznovrsne i mnogobrojne reforme uz pomoć svojih ministara. Reformisala je obrazovanje i finansiranje, podsticala trgovinu i razvoj poljoprivrede, što je značajno ojačalo Austriju. Uvela je opštu školsku obavezu, tako da su sva deca od 6 do 14 godina morala ići u školu. Podsticala je razvoj manufaktura u Austriji.

 

Modernizovala je vojsku. Reorganizovala finansije i državnu kasu. Zabranila je lov na veštice i mučenje. Činila je sve da, iako je bila vrlo pobožna, potčini crkvu autoritetu države.

 

Savremenici često pišu da Marija Terezija nije posedovala naročiti intelekt, ali da su je ipak karakterisale osobine cenjene kod monarha - dobrodušnost, razumnost, odlučnost, te, najvažnije od svega, spremnost da prizna grešku i mentalnu superiornost svojih savetnika.

 

Carica Ciksi, prva zapamćena žena tiranin u Aziji: Kako je obična prostitutka iz harema postala moćna i surova vladarka! (FOTO)

foto: Profimedia

Ljubavne avanture i brak iz ljubavi

 

Godine 1736. Marija Terezija se udala za vojvodu Franca Stefana. Par se od ranije poznavao jer je mladoženja od svoje petnaeste godine živeo na bečkom dvoru, a to je bila retkost.

 

Za razliku od mnogih osoba svoga vremena, Marija Terezija je uistinu bila zaljubljena u svoga supruga, ali brak je patio zbog nevere na obe strane. Ipak, činilo se da to paru ne smeta. Njih dvoje je vezivala prava, iskonska naklonost i ljubav veća od čisto telesne.

 

Franc I je tokom svoje vladavine imao samo nominalnu ulogu, dok je glavne državničke poslove obavljala Marija. Poznat je po tome što je u Beču, supruzi za rođendan poklonio zoološki vrt, danas najstariji te vrste na svetu.

 

Uprkos činjenici da s imao brojne su i Franc i Marija imali ljubavne afere, njihov brak se smatra srećnim. Franc I je umro iznenada 18. avgusta 1765. u Inzbruku na povratku iz opere. Njihov najstariji sin Jozef je izabran za cara Svetog rimskog carstva i do caričine smrti je vladao zajedno sa majkom.

 

Marija Terezija zapisala je: "Izgubila sam muža, prijatelja, jedino što sam volela".

 

Najlepša carica koja je ikad živela: Izgubila slobodu i sina, svirepo ubijena! (FOTO)

Marija Terezija kao udovica
Marija Terezija kao udovicafoto: Wikipedia

Žena koja je rađala i vladala

 

U rasponu od 20 godina Marija Terezija je rodila 16 dece od kojih je 13 preživelo detinjstvo. Imala je jedanaest ćerki i pet sinova.

 

Za Mariju Tereziju nije bilo odmora! Skoro sve trudnoće odvijale su se dok je negde na ogromnoj teritoriji kojom je upravljala trajao rat. Rat i rađanja su se morali odvijati istovremeno. Često izjavljivala da želi da ide u bitke, ali je bivala sprečena neprestanim trudnoćama.

 

Bila je brižna majka i pisala je svojoj deci najmanje jednom sedmično, te je verovala da ima autoritet nad njima, makar oni bili carevi i kraljice.

 

Naime, carica je dobar deo života posvetila i pronalaženju bračnih partnera za svoju decu. Bračne pregovore je vodila zajedno s ratnim kampanjama i državnim poslovima.

 

Decu je tretirala s ljubavlju, ali ih je koristila kao pijune u dinastičkim igrama, a njihovu sreću je žrtvovala za dobrobit države. Sinovi Josip i Leopold su bili neposredni naslednici njenog prestola, dok je ćerka Marija Antoaneta završila pod giljotinom kao žena francuskog kralja Luja XVI.

 

Imala je kosu do poda, struk 48 cm, lice bez mrlje: Carica Sisi čuvala lepotu pomoću ove maske!

foto: Profimedia

Carici u čast

 

Nije Marija Terezija bila savršena, daleko od toga! Bila je konzervativna po pitanju državnih stvari kao i po pitanju verskih. Bila je religizona katolikinja, bez imalo razumevanja za druge vere čiji su pripadnici bili tlačeni i preobraćani na teritoriji njenog carstva. Protestanti su bili tlačeni, proganjani u slabo naseljene oblasti današnje Rumunije.

 

Celog života se borila protiv nemorala. Na Sudu nevinosti koji je osnovala suđeno je prostitutkama, preljubnicima, sodomistima, homoseksualcima... Kazne su bile u rasponu od šibanja, pa sve do smrti, a ovo naravno nije važilo za njene mnogobrojne ljubavnike.

 

Ipak, kada je umrla 29. novembar 1780. u 63. godini Marija Terezija je iza sebe ostavila obnovljeno carstvo koje je uticatalo na ostatak Evrope dugo nakon njene smrti. Njeni naslednici su se ugledali na njen primer i nastavili modernizaciju.

 

Marija Terezija je sahranjena zajedno s mužem u Carskoj kripti, u grobnici čiju je izradu naredila za života.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...