Prelepa biljka

Cvet koji donosi sreću u vaš dom: Kako da pravilno negujete lizijantus! (FOTO)

Poznat je još pod nazivom eustoma, teksaško zvonce, prerijska lincura, tamnoplavi bolero, lažna ruža, japanska ruža i prerijska ruža

Bašta
18:37h Autor:
Cvet koji donosi sreću u vaš dom: Kako da pravilno negujete lizijantus! (FOTO)
Foto: Shutterstock

Eustoma grandiflorum, poznata po imenima lizijantus, eustoma, teksaško zvonce, prerijska lincura, tamnoplavi bolero, lažna ruža, japanska ruža i prerijska ruža se gaji kao sobna biljka, a u toplijim krajevima u vrtu kao baštenska biljka i u žardinjerama u kombinaciji sa drugim cvećem. Iako je višegodišnja biljka često se gaji kao jednogodišnja i baca nakon cvetanja. U vazi kao rezano cveće traje najmanje nedelju dana, a uz redovno menjanje vode i do dve nedelje, piše artnit.net

Lizijantus se razmnožava reznicama koje se mogu deliti u jesen. Kada se gaji iz semena, za razvoj biljke je potrebno 22 do 24 dana.

Kako da vam cveće ne uvene dok ste na odmoru: Genijalna caka za zalivanje! (VIDEO)

foto: Shutterstock

Preporučuje se nabavka sadnica lizijantusa sa pupoljcima. U krajevima sa mrazevima, sadi se kada prođe opasnost od njih, a u toplijim krajevima ranije, na primer, u martu. Da bi razgranate stabljike mogle da se oslanjaju jedna na drugu, u vrtu se sadnice sade na sunčano mesto sa popodnevnom senkom, na razmaku od 15 do 20 santimetara. Male saksije nisu pogodne za gajenje, jer korenje može da se uplete, a biljka se ne razvija.

Za dobar rast lizijantusa se preporučuje neutralna do alkalna zemlja sa dobrom drenažom. To može da bude na primer kisela zemlja za cveće, kao što su azaleje.

Lizijantusu odgovara zemljište koje je stalno vlažno, ali ne treba da bude mokro, jer previše vode može da izazove razvoj gljivica i truljenje. Zaliva se redovno, ali umereno.

Kako bi imao jake stabljike i velike cvetove, lizijantus treba da se prihranjuje za vreme punog rasta svake dve do tri nedelje. Preporučuje se đubrivo za cveće koje ima više kalijuma u odnosu na nitrogen.

Čarobno cveće koje donosi sreću i optimizam: Svaki dom treba da ga ima! (FOTO)

foto: Shutterstock

Zimi se lizijantus stavlja na hladnije mesto, na temperaturu od oko 10 stepeni. Za vreme mirovanja se zaliva veoma malo.

Da bi se podstaklo grananje i formiranje lepog grma, lizijantus se pincira (otkida se vrh). Rascvetali vrhovi mogu da postanu previše teški, i zato ih treba vezati uz nevidljivo prstenje ili dekorativne pritke.

Delikatesnih mekanih latica, koje obavijaju jedna drugu podsećajući na otvoreni pupoljak ruže, i ovalnog lisća, u bojama od bele do roze, lizijantus je dugo bio simbol iskrene, duboke i romantične želje. Vremenom, njegovo značenje se malo promenilo, tako da danas možemo reći da simboliše i harizmu. Omiljen među budućim mladama, beli lizijantus izgleda zadivljujuće kao svadbeni buket ukombinovan sa delikatesnim ružama, a usput i savršen poklon za žene svih uzrasta.

Tera nesreću iz doma: Ova biljka doneće vam blagostanje u 2018! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs