Verovanja

Biljka koja štiti telo i dušu: Raskošni cvet čuva kuću od zla, skida magiju! (FOTO)

Predanje kaže da božur nigde nije tako intenzivno crven, kao onaj koji cveta na Kosovu
Zanimljivosti
12:06h Autor:
Biljka koja štiti telo i dušu: Raskošni cvet čuva kuću od zla, skida magiju! (FOTO)
Foto: Thinkstock

Božur je raskošan mirisni cvet koji od davnina krasi vrtove. Uz božur se vezuju raznovrsna verovanja i simbolika, piše artnit.net.

Poreklo simbolike božura dolazi sa Istoka gde zbog svog gordog držanja i crvene boje, boje života, lepote, bogatstva i sjedinjenja, ovaj cvet simboliše čast i bogatstvo.

Ime božura potiče od kineske reči sho yu, što znači najlepši. Božur je u Kini simbol bogatstva, lepote i časti, verovatno zbog njegove crvene boje, i zajedno sa cvetom šljive tradicionalni simbol Kine.

Japan je prihvatio božur i verovanja slična kineskim. I u Kini, i u Japanu božur je simbol dobre sreće i mira, naročito kada se prikazuje u punom cvatu.

Božur simboliše lepotu i romantiku, srećan brak i dobru sreću. Buketi od božura se smatraju predznakom sreće kod ulaska u brak i zato su čest izbor za venčanja. Cvet božura je često i 12. cvet u svadbenom buketu.Božur simboliše stidljivost. U viktorijansko doba smatralo se da se nestašne nimfe kriju u veličanstvenim laticama ovog cveta.

Gajite ruže iz krompira: Ovaj trik su stari baštovani godinama čuvali! (FOTO, VIDEO)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Božur je tradicionalni simbol Kine, Mongolije, ali i cvet države Indijane. On je motiv i na poštanskim markama.

Predanje kaže da božur nigde nije tako intenzivno crven, kao onaj koji cveta na Kosovu. Po srpskom predanju posle bitke na Kosovu polju 28. juna 1389. godine počeli su da niču crveni kosovski božuri, koji su dobili vatrenocrvenu boju od krvlju natopljene zemlje kosovskih junaka i raširili se po celoj Srbiji.

Kod Srba božur je vrlo često korišćen u ljubavnoj magiji, u onim strasnim trenucima u kojim devojka žarko želi da osvoji srce mladića koji joj se dopao. Verovalo se da okačen koren božura iznad kolevke, čuva novorođenče od urokljivih pogleda.

Božur se smatra biljkom koja štiti telo, duh i dušu, privlači sreću i pomaže u odbijanju negativne energije i razbijanju kletvi. Zato se često sadio u vrtu da bi čuvao dom od zla, a njegovo seme i koren su korišćeni kao zaštita.

U Feng šuiju božur se odavno koristi kao melem za ljubav i romantiku, a njegov simbol se često smatra metaforom za žensku lepotu. Slika božura ne preporučuje se u spavaćoj sobi starijih parova, zbog mogućih avantura sa mlađim ženama.

Početkom proleća unesite ove stvari u kuću i novac će se gomilati!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

U kozmetičkoj industriji božur se najčešće koristi kao esencija parfema. Parfemi koji sadrže esenciju cvetova božura podvlače ženstvenost dame. Veruje se da su dame kojima se dopadaju ovi parfemi, verovatno ponekad tvrdoglave.

Božuri su načelno podeljeni u dve velike glavne grupe – grmoliki i zeljasti. Sade se duboko, kako se tokom letnjih vrućina ne bi osušili.

Vole mediteransku i umerenu klimu, i delimičan hlad. Idealno tlo je lagana i mekana zemlja, bogata hranjivim materijama. Pre sadnje tlo treba obogatiti kompostom. Grmovima je potrebno puno prostora, pa ako se sadi nekoliko grmova zajedno, preporučeni razmak je između 75 i 90 cm.

Božur je cvet koji ne prolazi neopaženo. Njegove dimenzije, u kombinaciji s laticama poput svile svile ili baršuna, osvajaju svaki pogled.

Stvari koje odbijaju novac iz vašeg doma: Evo zašto ste okruženi lošom energijom!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs