Prelepe boje

Zasadite crvenu krasulu: Cvet koji dominira letnjom baštom! (FOTO)

Idealan cvet za oivičavanje leja

Bašta 28.03.2018. - 12:23h Autor: artnit.net
Foto: Profimedia

Krasula kapitela (Crassula capitella) je vrsta krasule, poznata po imenima crvena pagoda i crveni plamen. Veoma je zanimljiva zbog mnogo ružičastih i ljubičastih nijansi na listovima, piše Artnit.net.

 

U vrtu kao baštenska biljka unosi boju, može da bude zanimljiva centralna tačka zbog jarke boje listova ili da oiviči leje. Pogodna je i za sunčane kamenjare, a veoma zanimljiva i kao sobna biljka u enterijeru doma.

 

Pripada rodu biljaka iz porodice Crassulaceae. Ime roda Krasula potiče od latinske reči crassus, što znači debeo, a odnosi se na debljinu sočnih listova. Specifični epitet kapitela, izveden je iz latinske reči capitellum, što znači mala glava.

 

5 vrsta balkonskog cveća koje uspeva uvek i svuda: Ove biljke zahtevaju minimum pažnje! (FOTO)

Krasula kapitela je granata sukulentna biljka. Raste ispruženo i formira "prostirke" od svojih grančica. Može da poraste do 15 cm u visinu, a u širinu i do 90 cm.

 

Uski, istureni, složeni mesnati listovi podsećaju na propelere, i tokom rasta menjaju svoju boju od zelene do jarkocrvene. Sitni, zvezdasti, beli cvetovi se pojavljuju na granama u toku leta.

 

Crvena krasula obožava sunce, može da podnese i delimično osunčana mesta, ali nikako je ne treba držati u stalnoj hladovini. Cveta tokom leta, pa je proleće idealan period da je nabavite i zasadite u bašti ili saksiji.

 

Zašto vam vene sobno cveće: Kako da prepoznate i izlečite obolelu biljku!

 

A post shared by Fancy Sucus (@fancysucus) on

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs