Probajte

5 vrsta balkonskog cveća koje uspeva uvek i svuda: Ove biljke zahtevaju minimum pažnje! (FOTO)

Ništa ne ulepšava balkon kao što to radi cveće. Voleli biste da svoj balkon ukrasite cvećem, ali ne znate koje vrste traže najmanje nege? Kako bismo vam pomogli kod izbora, donosimo 5 vrsta balkonskog cveća koje uvek uspeva

Zanimljivosti
10:39h Autor:
5 vrsta balkonskog cveća koje uspeva uvek i svuda: Ove biljke zahtevaju minimum pažnje! (FOTO)
Foto: Shutterstock

1. Kadifa je jedna od najpopularnijih letnjih cvetnica, što zbog svoje ljupkosti što zbog malih zahteva u uzgoju. U kakvu god zemlju posadili ove zahvalne cvetnice, one će uspeti. Kadifica je balkonsko cveće bogate cvatnje lepog cveta koja traje celo leto. Dolazi u nijansama žute i narandžaste, a cvatovi mogu biti jednostavni ili puni.

Zašto vam vene sobno cveće: Kako da prepoznate i izlečite obolelu biljku!

foto: Profimedia

Kadifica će najlepše rasti u sunčanom do polusenovitom staništu uz propustan supstrat bogat hranjivima. Želite li cvatnju svojih kadifica da produžite tokom celog leta, obavezno je uklanjanje ocvalih cvatova kao i redovno prehranjivanje i zalivanje.

2. Pelargonija je takođe poznata po svojoj otpornosti i nezahtevnosti.

Karakterišu je uspravni mesnati izboji s tamnozelenim listovima koji na ivici imaju karakterističan tamnozeleni prsten. Pelargonija dolazi u beloj, žutoj, ružičastoj, crvenoj, ljubičastoj i narandžastoj nijansi.

Za rast joj treba sunčano stanište, ali zaštićeno od direktnog podnevnog sunca kao i propustan supstrat bogat hranjivima. Kako bi lepo rasla, obavezno je uklanjanje ocvalih cvetova i požutelih listova kako se ne bi razvile bolesti. Pelargonije redovno zalivajte, ali je potrebno da ostavite supstrat da se prosuši između dva zalivanja.

3. Petunija je jedna od najpoznatijih vrsta za uređenje balkona. Ova prepoznatljiva cvetna biljka dolazi u mnogo oblika i boja cveta, beloj, žutoj, ružičastoj, ljubičastoj, plavoj i crvenoj, a može biti i dvobojna.

Čudo za vaše biljke: Trik da vam cveće više nikada ne uvene! (VIDEO)

foto: Profimedia

Cveta od juna do septembra, a potrebno joj je poluosunčano stanište kao i propusni, humusni supstrat. Zbog njenih nežnijih cvetova, pazite da nije previše na vetru.

Petunije negujte redovnim zalivanjem i prehranjivanjem gnojivima koja sadrže nizak postotak vazduha i više fosfora kako bi biljke obilno cvale. U drugom delu leta biljke možete biljke poseći na 20 cm od zemlje, dobro ih prehraniti i ponovo će rasti do jeseni.

4. Noć i dan je najčešća vrsta koju vidimo posađenu na gredicama u parkovima i vrtovima. Vrlo je prepoznatljiva po specifičnoj građi cveta – peteročlani cvet s dve latice u gornjem delu, dve sa strane i jednom u donjem delu cveta.

Postoji veliki broj sorti koje se razlikuju po boji cveta koja može biti u svim nijansama od bele do tamnoljubičaste. Osim jednobojnih postoje i sorte sa cvetovima u kombinaciji dve ili više boja. Noć i dan će se uspešno održati na svakoj vrsti tla (najbolje je ono propusno) i temperaturi – bilo da su posađene na sunčanom ili senovitom mestu. Jedino što im smeta su velike vrućine.

Idealno cveće za terasu u hladu: Cveta i širi se velikom brzinom! (FOTO)

foto: Profimedia

5. Begonija je grmolika biljka krhkih, vodenastih izboja, mesnatog lišća i velikog broja cvetova. Dolazi u beloj, ružičastoj i crvenoj boji, a cvetovi su puni ili jednostavni; listovi kod nekih sorata mogu biti bakrene boje. Potrebno im je sunčano do polusenovito stanište kao i propustan supstrat bogat hranjivima.

Kako bi biljka opravdala svoj latinski naziv "semperflorens" što znači stalnocvetajući, potrebno ju je redovno pohranjivanje. Između dva zalivanja preporučuje se da se pusti supstrat da se lagano posuši.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs