Jedna sasvim obična žena

Kraljica Marija je na današnji dan deci Beograda priređivala nešto posebno: Nema ko je nije voleo! (FOTO)

Materice su najveći hrišćanski praznik majki u Srbiji poznat još od davnina. U nešto bližoj istoriji, najlepše ga je na našim prostorima proslavljala kraljica Marija Karađorđević

Lifestyle
19:11h Autor:
Kraljica Marija je na današnji dan deci Beograda priređivala nešto posebno: Nema ko je nije voleo! (FOTO)
Foto: Wikipedia

Danas su Materice, narodni praznik koji uvek pada u drugu nedelju pred Božić. Ovog jutra, deca bi trebalo da porane i majkama vežu noge kaišem, gajtanom ili običnim kanapom. Kako bi se oslobodile, majke bi deci trebalo da "plate" tako što će im dati poklon koji su ranije pripremile. Onda deca, ali i ostali ukućani čestitaju praznik.

Materice su najveći hrišćanski praznik majki u Srbiji poznat još od davnina. U nešto bližoj istoriji, najlepše ga je proslavljala kraljica Marija Karađorđević.

Kako je Srbija dobila najvoljeniju kraljicu: Do tada neviđena svadba na evropskim dvorovima! (VIDEO)

Tih dana, sva beogradska deca su sanjala o tome da jednog dana budu baš ona izabrana da za Materice idu u dvor i "vezuju kraljicu".

Na dvor su išla kako deca iz viđenijih prestoničkih kuća, tako i ona iz sirotišta i iz siromašnijih porodica. Sve je njih kraljica redom darivala.

Sledeći njen primer i najuglednije beogradske dame su počele da se utrkuju u tome koja će svečanije obeležiti Materice i podeliti više poklona deci. Prestoničke gospođe postajale su masovno žustre članice dobrotvornih društava, a najviše "Kola srpskih sestara" kojima su glavni praznik bile Materice jer su tada delile poklone siromašnoj deci.

Kraljičin gest preneo se i na muške pripadnike elite, pa je uskoro u Beogradu zaživeo još jedan običaj - na Očeve, kada su izabrana deca "vezivala" gradonačelnika.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs