Na današnji dan

Praznik ikone Bogorodice Mlekopitateljnice: Pomaže svakoj dobroj i ispravnoj ženi koja joj se obrati ovom molitvom!

Bogorodica Mlekopitateljnica je jedno od najlepših ostvarenja Vizantijske umetnosti i ima i veliku umetničku vrednost. Još i više od toga, njega vrednost je duhovna

Vesti 25.01.2019. - 11:48h Autor: dnevno.rs
Foto: Wikipedia / Млекопитателница

Danas, 25. januara, pravoslavna crkva i vernici proslavljaju veoma poseban praznik. Reč je o danu posvećenom čudotvornoj ikoni Presvete Bogorodice Mlekopitateljnice.

 

Mlekopitateljnica je naziv za ikonu Presvete Bogorodice koju je Sveti Sava doneo iz manastira Svetog Save Osvećenog kod Jerusalima i položio je u svoju isposnicu na Svetoj Gori.

Predanje kaže da se tako ispunilo proročanstvo Svetog Save Osvećenog, izrečeno 800 godina pre toga da će doći neki sveštenik Sava iz Srbije i da, kada se to desi, njemu treba predati ikonu i žezlo. I tako, kada je Sveti Sava posetio manastir monasi su se setili proročanstva i ispunili želju svog osnivača.

 

Na povratku iz Palestine u Srbiju, Sveti Sava je najpre posetio Svetu Goru Atonsku, svoj manastir Hilandar i monasima tamo poklonio ovu ikonu Bogorodice. Interesantno je da je Sveti Sava tom prilikom Mlekopitateljnicu postavio sa desne strane Carskih dveri, na mesto gde uvek stoji ikona Hrista Svedržitelja, a ne sa leve strane gde je uobičajno mesto za ikonu Bogorodice. Ipak, u čast sećanja na ovaj događaj, i danas na Hilandaru ove dve ikone stoje na zamenjenim mestima.

 

Jedna od najvećih pravoslavnih svetinja: Ovaj manastir čuva sama Bogorodica, ko ovuda prođe, ima njenu večnu zaštitu!

foto: Youtube Printscreen / Светосавска лествица

Bogorodica Mlekopitateljnica je jedno od najlepših ostvarenja Vizantijske umetnosti i ima i veliku umetničku vrednost. Još i više od toga, njega vrednost je duhovna. Svetoj Ikoni Bogorodice Mlekopitateljnice mnogi pravoslavni hrišćani obraćaju se sa verom i molitvom i preko nje dobijaju blagodatnu pomoć za spasenje.

 

Kopije ove svete ikone danas se mogu naći širom sveta. Njima se mole devojke za zdravlje i sreću, a naročito žene - veruje se da ona pomaže kod porođaja, pri nedostatku majčinog mleka, vaspitanje dece, ali i za spasenje.

 

Narod kaže da će pomoć danas stići svakoj dobroj i ispravnoj ženi koja Bogorodici zapali sveću i u crkvi se pomoli nad njenom ikonom.

"Voljom Očevom od božanskog Duha bez semena si začela Sina Božijeg. Jer Onaj koji je od Oca bez matere pre svih vekova, radi našeg spasenja proizišao je iz tebe, bez oca, telesno, kao Mladenac (Dete), i mlekom si ga svojim hranila. Zato ne prestaj da se moliš za izbavljenje duša naših od svih žalosti."

Čudo na Svetoj gori: Bogorodica upozorava žene kada pokušaju da prekrše pravila i posete ovo mesto!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...