Pravoslavna crkva slavi

Praznik očeva i ćerki: Današnji dan podseća nas na jednu sasvim neverovatnu priču!

Priča o životu ove svetiteljke i danas je inspiracija svima da istraju u svojim željama i snovima bez obzira na prepreke

Vesti
Autor:
Foto: Shutterstock

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave sećanje na Svetu Efrosiniju Aleksandrijsku, hrišćansku svetiteljku uvrštenu u red prepodobnih.

Sveta Efrosinija je bila ćerka bogatog i znamenitog građanina Aleksandrije, vaspitana u duhu hrišćanstva od malih nogu. Kada je napunila 18 godina, roditelji su joj našli bogatog mladoženju.


Međutim, Efrosinija je želela da se u potpunosti posveti Bogu i nije imala nameru da se udaje. Kako nije mogla da ubedi roditelje da odustanu od venčanje, ona se prerušila u muškarca i otišla kod igumana jednog manastira gde se predstavila kao evnuh Izmaragd.

 

Obmanu ove devojke niko nije otkrio celih 20 godina i Efrosinija je mogla da se u miru posveti molitvama i duhovnom razvoju. Kada je napunila 38 godina, njen otac je posetio manastir kako bi se ispovedio. Ne znajući da razgovara sa Efrosinijom, on je ispričao koliko mu nedostaje ćerka i kako bi sve dao da je opet vidi.

 

Pisac Malog princa je umro u avionu, a molitva koju je napisao na samrti će vam promeniti pogled na život!

foto: Wikipedia

Dirnuta očevom tugom, devojka je čoveku rekla da će videti svoju ćerku ako u manastir ponovo dođe za tri dana. Kada joj je otac drugi put došao Efrosinija je ležala na samrtnoj postelji. Ćerka mu je sve ispričala i nakon toga umrla.

 

Priča kaže da se njen otac nakon Efrosinijine smrti i sam zamonašio i uselio u ćeliju svoje upokojene i svete ćerke u kojoj je živeo do kraja života.


Legenda o ovoj svetiteljki, kao i priča o njenom životu i danas su inspiracija svima da istraju u svojim željama i snovima bez obzira na prepreke.

 

Takođe, današnji dan se u nekim krajevima obeležava kao praznik očeva i ćerki. Kako bi njihov odnos ostao čvrst i iskren, veruje se da tate i njihove mezimice danas treba da razmene poklone. Ne mora da bude reč o bilo kakvom skupom daru – nekada je i osmeh dovoljan.

 

Anomalije roditeljske ljubavi: Bumerang koji će vam se vratiti na najgori način!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs