Tužna vest

Preminuo Dušan Makavejev (87)

Srbija je izgubila jednog od najvećih reditelja i pokretača filmskog crnog talasa

Vesti
Autor:
Foto: Youtube Printscreen / RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal

Reditelj Dušan Makavejev preminuo je jutros u Beogradu, u 87. godini, saznaje u Jugoslovenskoj kinoteci.

 

Slavni reditelj je rođen je 13. oktobra 1932. u Beogradu. Diplomirao je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

 

Jedan je od osnivača filmskog crnog talasa, filmova kojima je kritikovao trulo društvo, kako komunističko, tako i kapitalističko: "Parada" (1962), "Čovek nije tica", "Ljubavni slučaj illi tragedija službenice PTT" (1967), "Nevinost bez zaštite" (1968), "Nedostaje mi Sonja Heni" (1972), "Sweet Movie" (1973), "Gorila se kupa u podne" (1993)...

 

Bio je urednik mnogih listova: Student (časopis), Književne novine i Danas. Bavio se i pisanjem za mnoge časopise. Imao je zapaženu ulogu u studentskim demonstracijama 1968.

 

Dobitnik je velikog broja domaćih i stranih nagrada: Oktobarska nagrada Beograda, Srebrni medved u Berlinu, Srebrna arena u Puli, Luis Bunjuel u Kanu, Srebrni Hjugo u Čikagu, Zlatno doba Belgijske kraljevske kinoteke, Filmska legenda koju dodeljuje Festival filmova jugoistočne Evrope sa sedištem u Parizu.

 

U septembru prošle godine promovisan je u počasnog doktora na Rektoratu umetnosti u Beogradu, zajedno sa Miodragom Tabačkim.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...