Isprobajte eksperiment

Kako da provedete ceo dan bez potrošenog dinara: Uštedećete pravo malo bogatstvo!

Svaki dan posežemo za našim novčanicama. Upravo zato je dan bez trošenja novca odličan trik pomoću kojeg možemo da uvidimo kakve su naše svakodnevne finansijske navike i ovo bi mogao da bude prvi korak ka njihovom menjanju

Zanimljivosti
11:28h Autor:
Kako da provedete ceo dan bez potrošenog dinara: Uštedećete pravo malo bogatstvo!
Foto: Shutterstock

Dan bez trošenja novca je pravi izazov, ali svakako se isplati. Pomoću njega ćete lakše moći da odvojite one stvari koje vam stvarno trebaju svaki dan od onih koje vam nisu potrebne. Isto tako, pomoći će vam pri kontrolisanju impulsivnosti.

7 smernica koje će vam olakšati dan bez trošenja novca

1. Planiranje je važno

Nakon što se odlučite na ovaj potez, odmah se odlučite i na sam datum kada to želite da sprovedete. Jedan dan tokom vikenda je blaža opcija i dobar početak jer ste kod kuće, dok je radni dan odličan izbor za one koji odmah žele da se suoče s većim izazovom.

2. Budite sami sebi konkurencija

Reč je o ličnom izazovu, što znači da ste sami sebi jedina konkurencija. Ako sebi obećate da ćete provesti 24 sata bez stvaranja ikakvog finansijskog troška, onda ćete se sigurno potruditi da to i uradite. Dokažite sebi da možete to.

Ne gomilaj bogatstvo dok milioni gladuju: Duhovni saveti za bolji život!

foto: Shutterstock

3. Imajte cilj na umu

To je uvek dobra motivacija, pogotovo ako ćete raditi ovaj izazov često. Tako možete da uštedite za putovanje, godišnji odmor, za renoviranje vašeg doma ili da poboljšate stanje na računu. U svakom slučaju, na kraju izazova čekaće vas vredna nagrada.

4. Preispitujte svaku odluku o potrošnji

Kupovina koja se čini neznatnom zapravo to i nije, jer takve kupovine znaju da se zaređaju i onda njihov iznos vrlo brzo postane visok. Pogotovo kada je reč o kupovini namirnica. Zato uvek proverite koja opcija je najisplativija.

Šveđani smislili kako da besplatno grejete kuću: Ceo svet poludeo za genijalnom idejom!

foto: Profimedia

5. Iskoristite ono što već imate

Ranije isplanirajte svoje obroke za taj dan i iskoristite samo one namirnice koje već imate u svojoj kuhinji. Takođe, isti princip važi i za garderobu. Umesto kupovin nove odeće, zavirite u ormar i odaberite one komade koje niste dugo nosili. Na ovaj način testiraćete i vlastitu snalažljivost.

6. Zabavite se i zaokupirajte svoje vreme

Ako želite da se vidite s prijateljicom, pozovite je kod sebe na kafu. Tako ćete izbeći odlazak u kafić i trošenje novca. Ali, ne mora svaki izlazak iz kuće da bude trošak. Vožnja biciklom ili šetnja parkom odlične su i besplatne opcije. Vreme u kući mnogo brže će vam proći ako se odlučite za gledanje filma, čitanje knjige ili pak na spremanje.

Tera siromaštvo, leči i puni nas energijom: Ovo treba da imamo uz sebe! (FOTO)

foto: Shutterstock

7. Podsetite se da ovo neće zauvek trajati

Ovaj izazov traje 24 sata, što znači da ima rok trajanja i da nećete morati zauvek da ga radite. Setite se toga upravo onda kada vam u nekom trenutku postane teško. Ako vam se ovaj izazov svideo, onda vam može postati i korisna navika kojoj se za početak možete posvetiti nekoliko puta mesečno.

Stvarno je reč o odličnom eksperimentu koji možete da ponovite kad god želite i zbog kojeg ćete verovatno više pažnje posvetiti novcu i načinu na koji ga trošite.

Privlači sreću i donosi ukućanima novac i ljubav: Jedna stvar koju svaki dom treba da ima!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs