Obratite pažnju

Šta kafa čini našem telu: Prednosti i mane ispijanja više od 1 šoljice dnevno!

Kafa ima svoje čarobne prednosti, ali i opasne nedostatke koji zavise od količine kafe koju konzumiramo na dnevnoj bazi
Lepi & Zdravi
13:50h Autor:
Šta kafa čini našem telu: Prednosti i mane ispijanja više od 1 šoljice dnevno!
Foto: Shutterstock

Navika ispijanja kafe za mnoge je užitak koji ne može da se uporedi ni sa čim sličnim. Ali kafa ima svoje čarobne prednosti, ali i opasne nedostatke koji zavise od količine kafe koju konzumiramo na dnevnoj bazi. Saznajte kako broj šoljica kafe koju popijemo svaki dan može da utiče na telo, zdravlje i raspoloženje.

Kafa na plus 39, ni slučajno: Evo zašto!

1 šoljica dnevno

Prednosti: Šoljica kafe dnevno reguliše visinu krvnog pritiska i pozitivno utiče na krvne sudove. Kafa je odličan antioksidans i podstiče moždane aktivnosti.

Nedostaci: Šoljica kafe je dovoljna da vam poremeti san i drži vas budnima tokom noći jer je potrebno čak 8 sati da kofein potpuno nestane iz tela. Izbegavajte da pijete večernju kafu i uživajte u jutarnjem ritualu.

Prestala je da pije kafu: Evo šta joj se desilo nakon samo tri nedelje!

2 šoljice dnevno

Prednosti: Ovakva količina kafe svakodnevno je odlična prevencija protiv Alchajmerove bolesti, odnosno od tolike doze kofeina raste količina proteina u mozgu koja utiče na gubitak pamćenja. Ispijanje 2 šoljice kafe 30 minuta pre naporne aktivnosti pružiće vašem telu veliku dozu energije.

Nedostaci: Dve šoljice kafe u trudnoći su prevelika doza kofeina jer on utiče na proizvodnju hormona kortizola i adrenalina što može da uzrokuje spontani pobačaj.

3 šoljice dnevno

Prednosti: Tri šoljice kafe dnevno sprečavaju nastajanje raka jajnika kod žena. Ova količina crnog napitka pozitivno utiče i na muškarce jer sprečava nastajanje kamena u žuči.

Nedostaci: Ova doza kafe na dnevnoj bazi zbog velike količine kofeina povećava rizik od srčanog udara.

Super napitak sprečava rak: Recept kineskog travara!

4 šoljice dnevno

Prednosti: Četiri šoljice kavf sadrži oko 400 miligrama kofeina što je vrlo snažan antioksidans koji "čisti" organizam i pomaže u borbi protiv različitih oblika tumora, raka prostate i dijabetesa tipa 2.

Nedostaci: Velika količina kafe dnevno može da dovede do reumatskog artritisa i da izazove nervozu i teskobu.

Tihi ubica: Koliko visok pritisak je zaista opasan po život?

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs