Neverovatno

Nikad ne bacajte hranu: Evo šta sve možete od prezrelog voća!

Iskoristite sve do poslednjeg grama i uštedite brdo novca
Fitnes & Nutricija
13:32h Autor:
Nikad ne bacajte hranu: Evo šta sve možete od prezrelog voća!
Foto: Profimedia

Hranu jednostavno ne bi trebalo bacati, posebno voće i povrće koje ste pomno birali na pijaci i pri tome dosta platili. Većina prezrelog voća može se vrlo jednostavno pretvoriti u zdrave, brze obroke ili umešati u omiljene recepte:

1.Smećkaste kruške i banane očistite pa isecite u staklenu posudu, posipajte cimetom i stavite u mikrotalasnu na pet minuta. Ovako pripremljeno voće idealno je za brzi obrok. Ako imate nešto više vremena i jabuke koje već duže vreme stoje u frižideru, možete iskoristiti na sledeći način: isecite ih na što sitnije komade i kuvajte u malo vode, dok ne ispari, a jabuke se gotovo raspadnu. Umešajte kašiku meda i malo cimeta. Ova smesa se odlično kombinuje uz ovsenu kašu.

2.Kocke leda takođe možete napraviti od ne baš najsvežijeg voća. Izmiksajte ga u sokovniku i blenderu te zamrznite u kalupu ili malim vrećicama. Biće savršen dodatak koktelima, frapeima ili mineralnoj i običnoj vodi. Svaku vrstu voća možete zamrzavati zasebno ili ih kombinovati po želji.

3.Jako zreli kivi može poslužiti kao marinada za meso. Sadrži enzim aktinidin koji razgrađuje proteine. Zgnječite dva kivija, dodajte im dve kašike maslinova ulja, kašika jabukovog sirćeta i skratite vreme mariniranja za pola.

4.Umesto šećera u smesu za palačinke dodajte banane ili borovnice. Pritom ne mislimo na klasične palačinke, već one deblje, tzv. američke. Ako dodajete javorov sirup, takođe pripazite na količinu da palačinke ne budu preslatke.

5.Nikad ne bacajte avokado. Bez obzira na izgled, uvek se može iskoristiti za čokoladni sos. Pomešajte ga s rastopljenom tamnom čokoladom i dobićete zdrav čokoladni namaz. U njega možete iseći omiljeno voće, a savršenog je ukusa i u kombinaciji sa svežim grejpom. Poslastica prepuna vitamina K i E.

6.Banane kojima je kora već potpuno smeđa, najbolje su za banana hleb. Ali neku vrstu voćnog hleba možete napraviti i s breskvama, mangom, kivijem... Ako niste skloni eksperimentisanju, prezrelo voće jednostavno izmiksajte i napravite kompot. Kasnije ga možete poslužiti i s hlebom od banana.

7.Prezrelo voće odlična je zamena za ulje i jaja u receptima za mafine i čokoladne kolače. Osim što će biti zdraviji, kolaču će dati slatkoću i gustoću.

8.Ako u frižideru imate smežuran paradajz, stavite ga na papir za pečenje i sušite u rerni na niskoj temperaturi otprilike 12 sati. Čuvajte ih u zatvorenoj kutiji. Odlične su u raznim sendvičima i salatama, a možete im dodati i prezrele dinje, ananas ili različite bobice.

9. Mekane kruške i ne najsvežije grožđe dobro je ispeći u rerni. Na taj način pojačava se njihova prirodna slatkoća pa se odlično kombinuje s, na primer, činijom žitarica.

Lekovita moć crvene ribizle: Voće koje će vas poštedeti 10 vrsta lekova!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

10. Ako želite koktelu dodati svežu aromu, od prezrelog voća napravite pire i zatim ga procedite u čašu.

11.Jako smeđe i aromatične banane možete možete umešati u jaja ili samo belanjke (zavisno šta jedete) kako bi omlet bio bogatije teksture i ukusa. A odlične su i kao jedan od sastojaka zdravih, ovsenih kolačića.

12.A ono što uvek možete napraviti bez obzira kojem je voću gotovo istekao rok trajanja, je dodati ga u smuti. Za smuti nije važna tekstura, a poželjna je slatkoća koju prezrelo voće ima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs