Iznenadiće vas

Istorija maskare: Egipćani su šminkanjem očiju terali duhove, nekada se pravila od pepela i zove!

Kod starih naroda, maskaru su koristili i muškarci i žene, a njome su mazali i obrve, kako bi crna boja uplašila i odbila zle duhove, dok je maskara koju danas koristimo prvi put kreirana 1957. godine u kreaciji popularne Helene Rubinštajn
Zanimljivosti
11:30h
Istorija maskare: Egipćani su šminkanjem očiju terali duhove, nekada se pravila od pepela i zove!
Foto: Thinkstock

Dugačke, zavodljive trepavice su san svake žene, pa i ne čudi što je maskara jedan od najpopularnijih proizvoda u svetu šminke. Ali, iako je toliko dugo i često upotrebljavamo, vrlo malo znamo o istoriji tajnog oružja svake lepotice.

4 jednostavna trika za savršene trepavice i pogled koji osvaja, pročitajte OVDE:

Prve preteče moderne maskare pojavile su se kod starih Egipćana, a tada su ih koristili i muškarci i žene. To je zapravo bila jedna vrsta crne boje pod nazivom kohl, koja je slična današnjim olovkama za oči, kojima su se premazivale trepavice, uglove očiju i obrve. Verovalo se da zatamnjene oči plaše zle duhove i štite dušu i iz tih razloga je maskara zapravo i nastala.

Da li znate da je nadogradnja kose nastala u Egiptu pre 3.000 godina?! Kako je to izgledalo, pogledajte OVDE.

Kohl su zbog sujeverja koristili i Vavilonci, Rimljani i stari Grci, a tek nakon raspada Rimskog carstva maskara je počela da se koristi samo kao kozmetički proizvod.

U viktorijansko doba, žene su se jako trudile da postignu dugačak izgled trepavica, pa su koristile prvu maskaru iz kućne radinosti - zagrejanu mešavinu pepela i soka crne zove i nanosile je na trepavice.

Prva prava maskara nastala je u 19. veku, a izumeo ju je francuski hemičar Eugen Rimel, na osnovu petrolej gela. Iako je bio nezgodan za nanošenje, žene su poludele za ovim proizvodom, a u mnogim evropskim zemljama naziv za maskaru je još uvek "rimel".

OVDE otkijte kako treba da negujete trepavice da bi bile guste i duge!

Nedugo posle toga, Amerikanac T. L. Vilijams je 1913. godine osmislio nešto slično za svoju sestru Mejbel. Proizvod je bio pravi hit, pa je domišljati Vilijams uskoro pokrenuo firmu koja nam je danas veoma poznata.

Najmodernije maskare potiču iz 1957. godine, kada je Helena Rubinštajn kreirala formulu koja je postala tečna i kremasta, pa je počela da se pakuje u tubice sa četkicom za nanošenje.

A kako da produžite vek trajanja vašoj maskari, saznajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs