RUT HANDLER

ŽIVOTNA PRIČA ŽENE KOJA JE STVORILA LUTKU "BARBIE": Pobedila je rak, a onda je uradila nešto ŠTO NE MOŽETE DA ZAMISLITE

U bioskope je konačno stigao dugoočekivani film o najpoznatijoj lutki na svetu – Barbi. U njemu se javlja i lik Rut Handler – žene koja je osmislila Barbi lutku i omogućila devojčicama već generacijama neverovatan izvor inspiracije.

Zanimljivosti
Autor:
ŽIVOTNA PRIČA ŽENE KOJA JE STVORILA LUTKU "BARBIE": Pobedila je rak, a onda je uradila nešto ŠTO NE MOŽETE DA ZAMISLITE
Rut Handler, Foto: MICHAEL WILLIAMS / Getty images / Profimedia

Rut Handler napravila je revoluciju i industriji igračaka kada je osmislila danas najpopularniju lutku na svetu - i to onu sa proporcijama odrasle žene.

Pre nego što se pojavila Barbi, devojčice su se uglavnom igrale lutkama, što ih je inspirisalo da budu majke. Dakle, od najranijeg detinjstva industrija igračaka je stavljala u ulogu majke koja mora da hrani, presvlači i da se brine o lutki.

Naravno, uz to je išao i čitav set dodataka, kako bi se devojčice učile o tome da je njihova najviša i najcenjenija svrha u životu da postanu - majka.

Rut Handler
foto: Profimedia

Srećom, početkom 1950-ih Handler je imala tada prilično revolucionarnu ideju da će igranje lutkama koje izgledaju kao odrasle žene pomoći devojčicama da zamisle šta bi one mogle da postanu kada odrastu.

Handler je crpela inspiraciju od svoje ćerke Barbare, koja se igrala oblačenja s papirnim lutkama. Svoju legendarnu lutku je na kraju nazvala Barbi, po svojoj ćerki Barbari.

Handler je već bila suosnivač kompanije "Mattel" sa svojim suprugom 1945. za prodaju ramova za slike pre nego što su se okrenuli nameštaju za lutke i, na kraju, drugim igračkama. Ali kada je direktorima otkrila ideju o lutki koja izgleda kao odrasla osoba, oni su se jako usprotivili. Nijedna majka, tvrdili su, ne bi svojoj ćerku kupila lutku s grudima.

Ideja je bila u zastoju sve do 1956. kada je, na odmoru u Evropi, Handler u prodavnici ugledala njemačku lutku "Bild Lilli". Lutka je nastala na ideji iz stripa o pin-up-u s raskošnom figurom i dizajnirana je kao seksi žena za vojnike tokom Drugog svetskog rata.

Rut Handler
foto: Profimedia

Handler je jednu od lutki donela u SAD kako bi dokazala Matelovim dizajnerima da mogu da proizvedu nešto slično.

I tako je napokon nastala "Barbie", prvi put predstavljena na Sajmu igračaka 1959. u Njujorku noseći sada već kultni crno-beli prugasti kupaći kostim koji u filmu Barbi zvezda Margo Robi nosi u prvoj sceni. Barbi je postala veliki hit, a obožavatelji su tražili da ima i dečka, pa je tako nastao Ken, nazvan po sinu Rut Handler.

Rut Handler
foto: Profimedia

Kako su godine prolazile, Barbi je postajala mnogo više od lutke koju bi devojčice presvlačile. Postala je prava žena od karijere – sve od doktorke, veterinarke, astronautkinje, televizijske reporterke, advokatice i svega što vam padne pa pamet. Za Barbi ne postoje ograničenja. Ona može biti baš sve što poželi. Ne mora da bude samo majka. I to je ono što je Rut od samog početka i želela.

Protetika za grudi nakon mastektomije - osmislila ju je Rut Handler

Rut Handler
foto: Profimedia

Rut se tekom života suočila se s brojnim problemima, ali svaki od njih hrabro je prihvatila i pretvorila u nešto dobro. Kontroverzne grudi s kojima se igraju male devojčice zapravo skrivaju inspirativnu pozadinu o bolesti koju je uspela da pretvori u tako vredno nasledstvo.

1970. Rut Handler obolela je od raka dojke. Gubitak samopouzdanja zbog gubitka dojke nakratko ju je udaljio iz kompanije Matel, a u jednom je trenutku mislila da će izgubiti kompletnu kontrolu nad svojim poslovanjem.

Tokom potrage za adekvatnom protezom nakon mastektomije Rut je odlučila da želi da pomogne i drugim ženama koje su se našle u sličnoj situaciji. Osmislila je protetiku za grudi, a njena kompanija "Nearly Me" pomogla je hiljadama žena u istoj situaciji i izbacila prvu protezu od tečnog silikona.

Do tog revolucionarnog trenutka žene su koristile maramice, vatu ili čarape kako bi napunile grudnjake.

Rut Handler
foto: Profimedia

Decenije nakon što je izgubila dojku i više od dve decenije nakon što je izašla prva lutka, javno je objasnila da Barbi s grudima nije u službi objektivizacije žena, već u službi ženskog osnaživanja i prihvatanja gracioznog tela svake od nas.

"Kada sam stvorila Barbi, verovala sam da je važno za samopouzdanje da se male devojčice igraju s lutkom koja ima grudi. Sada mi je još važnije da vratim to samopouzdanje ženama koje su ga izgubile", rekla je Rut u jednom intervjuu. Kao takva ikona, jasno je da se Rut Handler pojavljuje i u samom filmu "Barbie".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs