SEĆATE SE DEČAKA KOJI JE ZAMALO UMRO JER JE ČITAVO SELO MISLILO DA JE VEŠTAC? Sada je Anja našla njegovog oca

Ceo svet ga zna kao Nadu, jer njegovo preživljavanje zaista predstavlja nadu za svu dobačenu decu iz Nigerije za koju se veruje da su veštice

Zanimljivosti
Autor:
SEĆATE SE DEČAKA KOJI JE ZAMALO UMRO JER JE ČITAVO SELO MISLILO DA JE VEŠTAC? Sada je Anja našla njegovog oca
Anja sa malenim dečakom Nadom, Foto: Printscreen/ Instagram/ landofhope

Anja Ringren Loven je spasila dečaka iz Nigerije koji je bio optužen za veštičarenje u dobi od 2 godine, a njene fotografije obišle su svet. Ova žena iz Holandije koja je čitav svoj život posvetila humanitarnom radu i spašavanju dece iz plemena koja odbacuju malu decu jer veruju da su veštice - otovorila je centar Zemlja Nade, u kojem borave i dobijaju adekvatnu negu odbačena deca.

Međutim, potresne fotografije na kojima je dečak Ikva Ibom kojem daje vodu u na sred ulice, urezale su se u pamćenje mnogih. Godinama kasnije, evo šta se desilo tom dečaku.

Ikva Ibom ili poznatiji kao HOUP (Help One Person Everyday: HOPE) - Nada, ponovo je ujedinjen sa svojim ocem nakon šest godina od kako ga je spasila Anja.

2016. godine njena fotografija na kojoj čuči pored malog, mršavog nigerijskog dečaka kojeg su optužili da je veštac - postala je viralna. Anja mu je tada dala vodu i keks, a onda ga je uzela i odnela u bolnicu. Anja je mislila da on neće preživeti.

"Kada sam ga unela u kola, pogledala sam svog muža Dejvida i rekla mu da tog dečaka treba da nazovemo Nada. Nisam htela da umre bez imena. Trebalo je da umre dostojanstveno," ispričala je ona.

Šest godina kasnije, taj isti dečak se ponovo ujedinio sa svojim biološkim ocem.

Anja je ispričala kako je dečaka odvela u kućnu posetu njegovom ocu.

"Htela sam da seljani budu svedoci neverovatne transformacije tog dečaka. Poslednji put smo Nadu vratili u njegovo selo 2018. godine gde smo održali konferenciju i predavanje za celu zajednicu.

Ovog puta Nada je bio uzbuđeniji što se vraća u svoje selo jer je više razumeo, a onda je pred nas izašao njegov ujak - brat njegove majke.

Kada smo 2016. godine spasili Nadu, ujak je radio u drugoj državi, tako da nije ni znao šta se dešava malom dečaku. Takođe nam je rekao da se otac od Nade vratio u selo nakon što je godinama bio odsutan. Odjednom smo išli ka kući u kojoj je Nada nekada živeo da tamo nađemo njegovog oca - bilo je nadrealno," objasnila je Anja.

Ona je ispričala kako je ujak rekao da Nada neverovatno liči na svog oca.

"Roditelji malog dečaka su razvedeni. Iz bezbedonosnih razloga i zakona ne mogu da ulazim u detalje. Ali reći ću ovo, Nadin otac je bio veoma iznenađen što je ponovo video sina. I Nada je samo stajao i gledao u njega. Kada smo se vratili u Zemlju nade, dečak je uzeo moj telefon i bio je toliko uzbuđen što će drugim dečacima pokazati kako izgleda njegov otac. Baš kao i druga deca kada se vrate iz kućne posete.

Nada neće živeti sa ocem ili majkom iz mnogo razloga. Ali bez obzira što se desilo u prošlosti, deca moraju da znaju svoje korene. Deca moraju da znaju odakle dolaze jer to stvara njihov identitet.

Nada ima pravo na identitet. Imati identitet je osnovno ljudsko pravo. On će tako da shvati ko je on zaista.

Nada zna odakle dolazi i verovatno nikada neće zaboraviti šta mu se desilo, naprotiv, to saznanje može samo da ga oslobodi," ispričala je Anja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs