CARICA POKVARENIH STRASTI TAKMIČILA SE SA PROSTITUTKAMA: Udala se za 30 godina starijeg brata da bi dobila VLAST

Najskandaloznija princeza Valerija Mesalina imala je samo 18 godina kada se udala za Tiberija Klaudija Nerona Germanika.

Zanimljivosti
13:20h Autor:
CARICA POKVARENIH STRASTI TAKMIČILA SE SA PROSTITUTKAMA: Udala se za 30 godina starijeg brata da bi dobila VLAST
Rimska carica naslikana od strane umetnika Hansa Makarta, Foto: Hans Makart / brandstaetter images / Profimedia

Ako mislite da ne postoji žena u istoriji koja bi parirala pokvarenim strastima Mao Cedunga, sigurno niste čuli sa Valeriju Mesalinu?

Mesalinu su Rimljani često ogovarali zbog razuzdanog života koji je vodila ali su se i plašili njene žudnje za moći. Treću suprugu cara Klaudija istorija pamti kao najpromiskuitetniju ženu Rimskog carstva.

U savremenoj kulturi Mesalina predstavlja vrhunac nekontrolisanog, nasilnog, iracionalnog i impulsivnog ponašanja. Njen seksualni apetit je bez premca, a njeni motivi prilično zli. Kada je Mihail Bulgakov ispunjavao Satanin bal u Majstoru i Margariti, kao gošću je "pozvao" Mesalinu.

Valerija Mesalina imala je najviše 18 godina kada se udala za Tiberija Klaudija Nerona Germanika. Klaudije je bio 47-godišnjak, dva puta razveden, otac dvoje dece. Njih dvoje bili su i rođaci, oboje potomci božanske Avgustove sestre, Oktavije. Za Klaudija je ovaj brak predstavljao veliku čast, jer su, u poređenju sa Mesalinom, njegove prethodne žene bile nižeg staleža.

Za Mesalinu, međutim, brak je verovatno bio malo manje uzbudljiv. Njen novi muž je do ovog trenutka bio sramota za porodicu. Imao je vidljive mane zbog kojih ga je majka navodno nazivala čudovištem. Klaudije je malo šta, osim svoje krvne loze, imao da pruži Mesalini. Teško je zamisliti da se radovala udaji za 30 godina starijeg muškarca čijim dostignućima nije mogla da se pohvali.

Ovaj bračni par je ubrzo dobio dvoje dece, a Klaudije je neočekivano i kontroverzno postao car. Mesalinin muž je nadmašio sva očekivanja kada je preuzeo vlast. Još uvek u ranim dvadesetim godinama, pripremljena za život u aristokratskoj dokolici, Mesalina je postala carica.

Kada Tacit počne da piše o Mesalini oko 47. godine nove ere, šest godina nakon Klaudijeve vladavine, on Mesalinu predstavlja kao čudovište.

On piše kako je manipulisala mužem da bi kaznila dva lična neprijatelja, širila je glasine o vanbračnoj aferi...Sebična carica je često koristila pravosudni sistem i državne funkcije za postizanje ličnih ciljeva. Svetila se onima koji su je ogovarali, odbijali njene seksualne ponude ili izazivali njenu zavist. Proterivala je rođake i pogubljivala rivale. Lagala je i širila glasine kako bi zastrašila svog muža, koji bi zatim u strahu delovao kako je ona želela.

Šale i glasine o Mesalininim potrebama rano su počele. Plinije Stariji, mladi vojni oficir u Nemačkoj tokom Klaudijeve rane vladavine, napisao je enciklopediju prirodnih fenomena, u koju je uključio razmišljanja o seksualnosti sisara. Kao primer, on navodi upravo Mesalinu, koja se sa prostitutkom takmičila da pokaže ko može da ima više ljubavnika. Posle 25 "zagrljaja", Mesalina je pobedila.

Generaciju kasnije, anegdota je postala još nečuvenija kada ju je ispričao poznati mizantrop Juvenal u svojim Satirama. Tvrdi da je Mesalina svake noći stavljala plavu periku i odlazila da radi u javnu kuću niže klase, gde bi imala seks dok ne izađe sunce. Bila bi "iscrpljena, ali još uvek nezadovoljna", pisao je.

Kasije Dion pisao je svoju rimsku istoriju, gde se Mesalinin zamišljeni bordel preselio u carsku palatu, gde su muškarci plaćali za seks njoj i drugim aristokratkinjama, od kojih je Mesalina neke prisiljavala na seksualni rad.

Valerija Mesalina
foto: akg-images / akg-images / Profimedia

Ovakve priče otkrivaju da je Mesalina promiskuitetna, ali i pametna, proračunata i okrutna. Kuje planove sa saveznicima u svom domu i Senatu kako bi stekla moć. Koristi sud i saveze da muči svoje neprijatelje, i kontroliše mrežu špijuna i doušnika širom grada. Prikuplja informacije i koristi ih da kontroliše svog muža i tako kontroliše carstvo. Sve ove stvari su nesumnjivo podle, ali pokazuju izvesno poštovanje prema Mesalini kao složenoj ličnosti. Ona nije politički značajna, već samo razuzdana žena koja radi iz senke spavaće sobe. Seksualni skandali je uklanjaju iz muške, javne sfere moći i politike i vraćaju je tamo gde je ženama mesto: u kuću. Njena moć se umanjuje svrstavanjem u najjednostavniju kategoriju ženskog negativca: ženu koja mnogo uživa u seksu.

Priča o poslednjem skandalu kada je Mesalina započela ljubavnu vezu sa senatorom Gajom Silijem varira u zavisnosti od izvora. Mesalina ga je navodno obasipala poklonima, od porodičnog nasleđa do kuća. Njihova afera je trajala sve dok javnost nije saznala za nju. Silije se razveo od svoje žene, ali Mesalina nije mogla da se oslobodi svog muža.

Scena iz filma
Scena iz filmafoto: IFA Film / United Archives / Profimedia

Preljubnici su tada učinili nešto potpuno neočekivano, dok Klaudije nije bio u gradu par se venčao. Mesalina je obukla žuti nevestinjski veo i javno ulicama otišla do Silijevog doma, gde su razmenili zavete. Zatim je usledila zabava.

Glasine o njihovoj svadbi, bilo stvarne ili izrežirane, vrlo brzo stižu do Klaudija u Ostiju. Da mu prenesu vesti, bile su zadužene dve njegove omiljene ljubavnice. Klaudije je počeo da paniči uveren da Mesalina i Silije pokušavaju da ga svrgnu. Naredio je da se odmah uhapse. Stražari su Mesalinu pratili do Lukulovih vrtova, a Silije je pred Klaudija doveden u vojni logor, gde je odmah i pogubljen zbog izdaje. Nakon ovog dana Silijevo ime nestaje iz istorije.

O Mesalininoj sudbini Klaudije je dugo odlučivao. Decenijama su bili u braku, ona je bila majka njegove dece i žena koju je, po svemu sudeći, voleo. Odlučio je da je sasluša, ali u strahu da će izbeći kaznu, Klaudijeve pristalice uzele su stvari u svoje ruke. Rimskim centurionima i tribunu su preneli da je car naredio da odu u baštu i pogube Mesalinu. Mesalina je pokušavala da pronađe izlaz iz situacije, ali bezuspešno. Kada su stigli do nje, vojnici su joj dali mogućnost da se sama ubije, ali obzirom da nije bila u stanju to da uradi jedan od tribina joj je oduzeo život.

Klaudije nije bio pogođen vestima o smrti svoje žene: "Čak ni u danima koji su usledili, on nije odavao nikakve simptome mržnje ili radosti, besa ili tuge, ili, u stvari, bilo kakve ljudske emocije."Rimska vlada izdala je damnatio memoriae za Mesalinu, brišući njeno ime sa javnih i privatnih mesta i uništavajući njene statue. Zvanično brisanje iz istorije nije dovelo do toga da Mesalina izbledi iz sećanja. Umesto toga, njeni seksualni apetiti i venčanje izazvali su glasine, šale i tračeve koji su nadmašili sve druge u istoriji, piše Nationalgeographic.rs

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs