mračna strana

MRAČNA STRANA ŽIVOTA SLAVNOG NAUČNIKA: Zalagao se za golotinju u javnosti, a bio je zaljubljen u svoju SESTRU

Čarls Rihter pored naučnih dostignuća imao je i mračniju stranu života, o kojoj malo ko zna.

Zanimljivosti
21:57h Autor:
MRAČNA STRANA ŽIVOTA SLAVNOG NAUČNIKA: Zalagao se za golotinju u javnosti, a bio je zaljubljen u svoju SESTRU
Čarls Rihter imao je mračnu stranu života, Foto: Wikipedia

Čarls Rihter je naučnik poznat po tome što je napravio Rihterovu skalu koja određuje jačinu zemljotresa, u hipocentru. Ovaj naučnik ima veoma zanimljivu životnu priču koju malo ko zna.

Rođen je 1900. godine, u Ohaju. Još dok je bio dete, njegovi roditelji su se razveli i nisu mogli da se brinu o njemu, te je odrastao sa bakom. Kad je odrastao, rešio je da život uzme u svoje ruke.

Otišao je u Ameriku i tamo se školovao, dok je bio zaposlen u jednom seizmološkom institutu. Rihter i Beno Gutenberg 1935. godine definisali su logaritamsku skalu jačine zemljotresa.

Uprkos tome što je skala predstavljala zajednički projekat, Gutenberg nije voleo pojavljivanja u javnosti, kao i davanje intervjua, te je tražio od Rihtera da se njegovo ime ne nađe u nazivu skale. Tako je nazvana samo - Rihterova skala.

Razvio je i pristup inženjeringu zemljotresa kroz uvođenje propisa vezanih za zgrade u trusnim područjima. Vlasti Los Anđelesa uklonile su brojne ukrase i lukove na zgradama u skladu sa njegovim uputstvima. A nakon zemljotresa u San Fernandu 1971, gradske vlasti upravo su se Rihteru zahvalile za spasavanje ogromnog broja života, jer je profesor seizmologije u penziji na vreme upozorio šta će se dogoditi, piše Mondo.

Zvanična biogrfija ovog eminentnog naučnika izašla je tek pre nekoliko godine, a mnogi su ostali zatečeni detaljima koji su se u njoj našli.

Naime, Čarls je bio aktivni naturista, odnosno pripadao je pokretu ljudi koji se zalažu za golotinju u javnosti koja nije uslovljena se*sualnim odnosima.

Njegova supruga Lilijan često je sa njim odlazila u nudističke kampove, koji su tridesetih i četrdesetih godina prošlog veka bili veliki hit u Americi.

Rihter je navodno bio fasciniran astronomijom, te je zbog toga poželeo da se zemljotresi mere magnitudom, jer astronomi tako mere intenzitet zvezda. Prvu epizodu serije "Zvezdane staze" pogledao je 1966. godine i ostao oduševljen. Postao je pasionirani fan i u biografiji se navodi da je ispisivao beležnicu za beležnicom punu detalja iz serije.

Pored naučnih dostignuća i zanimljivih interesovanja, u njegovoj biografiji našao se i mračniji deo njegovog života. Navodi se da je Čarls Rihter bio zaljubljen u svoju sestru Margaret, ali da nikada nije utvrđeno u kakvom su odnosu bili, odnosno da li se dogodio incest.

Čarls je preminuo 30. septembra, 1985. godine i u sa sobom u grob poneo tajnu o svojoj mračnoj strani života.

Izvor: Mondo

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs