da li ste znali?

POBEGLA U SMRT DA BI SAČUVALA ČAST: Tragedije koje se kriju iza jugoslovenskih hitova koje svi obožavamo (VIDEO)

Prljavo kazalište, Riblja Čorba, Zdravko Čolić i mnogi drugi hitmejkeri u delu svojih pesama opevali su tragedije koje su se dogodile njima samima ili drugima. Iznenadiće vas priče koje se kriju iza pesama koje svako malo pevušite...

Zanimljivosti
16:39h Autor:
POBEGLA U SMRT DA BI SAČUVALA ČAST: Tragedije koje se kriju iza jugoslovenskih hitova koje svi obožavamo (VIDEO)
Boris Novković, Foto: Printscreen Youtube / dzonikg

Neke od najlepših domaćih, ali i svetskih balada temeljene su na istinitim događajima.

Zdravko Čolić: Ona spava

Ovaj veliki hit Zdravka Čolića opisuje tragediju koja se dogodila 1974. godine, kad se devojka Milica Kostić bacila s 11. sprata nebodera, kako bi pobegla od pet nasilnika koji su hteli da je siluju. Tamo ju je jedan poznanik doveo na prevaru, kako bi navodno pozvala njegovu devojku koja ima stroge roditelje da izađe, čineći mu tako uslugu.

Nakon što je shvatila da nema devojke i koje su im namere, preklinjala ih je da je ne diraju, pokušavajući da im probudi savest. Nisu želeli da odustanz i bacanje kroz prozor joj se učinilo kao jedina opcija - kako bi odbranila svoju čast. Tekst je delo Crnogorca Velizara Šofranca, a nakon tragedije, tamo su organizovane i demonstracije jer je celi slučaj šokirao tadašnju jugoslavensku javnost.

Indeksi - Bacila je sve niz rijeku

Ova čuvena balada priča je o velikoj ljubavi Davorina Popovića i nepoznatoj devojci iz Sarajeva. Kako su mediji pisali, njihova ljubav pukla je kada je ona zatrudnela, a nisu to planirali. Devojka je tada navodno pobacila i nestala iz njegovog života.

Navodno je godinama kasnije Popović video tu devojku među publikom na koncertu u Švedskoj, prekinuo je sa svirkom i uzaludno ju je tražio. Autor muzike pesme je Fadil Redžić, a stihova Kemal Monteno.

Boris Novković - Tamara

Pevač je otpevao ove stihove iz saosećanja prema prijatelju koji je voleo jednu Tamaru. Raskinuli su i on je neizmerno patio za njom. Prema rečima pevača, prava Tamara se prepoznala u pesmi i nedugo nakon njenog izdavanja, na telefonskoj sekretarici je čuo njenu poruku, u kojoj mu je zahvalila što joj je posvetio pesmu.

Prljavo kazalište: Tu noć kad si se udavala

Pesma je posvećena članu benda Jasenku Houri i njegovoj bivšoj devojci koja mu je svojevremeno obećala da će ga čekati dok bude u vojsci. Međutim, kada je odslužio vojni rok i vratio se, saznao je da imaju zakazanu svirku za venčanje za koje se ispostavilo da je upravo venčanje njegove bivše devojke. Po ovom događaju snimljen je i film u hrvatskoj produkciji.

Riblja Čorba: Ostani đubre do kraja

Bora Đorđević ovu pesmu posvetio je jednoj od najpoznatijih jugoslovenskih manekenki, Biljani Nevajdi Šević.

Od stranih izvođača tu je planetarno popularna pesma Tears in Heaven, Erika Kleptona koji ju je posvetio svojem četverogodišnjem sinčiću koji je pao kroz prozor, Lou Rid je 'Walk on the Wild Side' posvetio transvestitima koji si u Njujork dolazili da se prostitušu, a ta rečenica je ona kojom privlače 'klijente', nešto malo poznatija, no ne manje važna jeste ona švedskog benda Viagra Boys, naziva 'Sports'.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs